Dominika Handzušová Rôzne

Prihlásených len sedem projektov: Ekologický čin roka 2014 nemá víťaza!

Trnavský samosprávny kraj ako vyhlasovateľ súťaže sa rozhodol v tomto ročníku prvé miesto neudeliť. Finančne odmenil všetky zapojené projekty.

Ilustračný obrázok k článku Prihlásených len sedem projektov: Ekologický čin roka 2014 nemá víťaza!
Zdroj: TASR

Súťaž Ekologický čin roka 2014 nemá víťaza. Trnavský samosprávny kraj však udelil dvom projektom druhé a dvom tretie miesto. Ocenenia odovzdal podpredseda kraja Zdenko Čambal zástupcom ocenených organizácií.

Dve druhé miesta

Cena za druhé miesto a finančná odmena 500 eur patrí projektu občianskeho združenia Stonožka Malženice. Združenie vybudovalo park na mieste, kde v minulosti vznikla nelegálna skládka. Počas rokov sa na nej nahromadili desiatky ton odpadu. Autormi projektu sú Vladimír Macko a Rastislav Ušák. Rovnaké ocenenie udelil Trnavský samosprávny kraj projektu Základnej školy v Smoleniciach, cieľom ktorého bolo vybudovanie náučného dendrologického chodníka.

Dve tretie miesta

Tretie miesto obsadilo OZ Priatelia prírody Cerová, ktoré už štvrtýkrát organizovalo výstavbu dočasných zábran na ochranu migrujúcich obojživelníkov. Vlani sa podarilo zachrániť 5523 obojživelníkov prenesením cez rizikový úsek cestnej komunikácie do močariska. Počas štyroch rokov realizácie projektu sa týmto spôsobom podarilo zachrániť 13 717 obojži­velníkov. Za občianske združenie prevzal ocenenie a finančné ohodnotenie 200 eur Jiří Hološka.

Ďalším projektom, ktorý bol ocenený tretím miestom, je projekt Základnej školy s materskou školou v Červeníku. Materská škola sa v spolupráci s Rybárskym združením a Združením priateľov prírody v Červeníku venuje realizácii celoročného plánu zameraného na výučbu environmentálnej výchovy pre najmenších.

Zvýšia odmeny

Finančnú odmenu získali aj ďalšie zapojené projekty. Stredná odborná škola Holíč vyrobila podložky pre hniezdenie bocianov. Gymnázium Ivana Kupca v Hlohovci dostal odmenu za Deň Zeme a Deň vody. Klub ochrancov zelene Kozel zo Senice sa zapojil s výučbovým programom Strominkovia.

„Trnavský samosprávny kraj sa rozhodol pre budúci rok zvýšiť finančnú čiastku za udelené ceny, aby sa tak zvýšil záujem subjektov a zároveň sa podporili aktivity ekologicky zameraných organizácií a jednotlivcov,“ informoval Ivan Krajčovič z Trnavského samosprávneho kra­ja.

Čítajte tiež: Ekofest pomôže Stromom pre Trnavu: Opäť v Kamenáči, no komornejší a tichší

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM