Dominika Handzušová Rôzne

Príjemné schladenie pri prehliadke sakrálnych pamiatok: TAKTO sú v lete otvorené kostoly

Trnava Tourism už tradične v lete sprístupnila turistom kostoly. Spolu sedem sakrálnych pamiatok otvára svoje brány pre verejnosť aj mimo omše.

Ilustračný obrázok k článku Príjemné schladenie pri prehliadke sakrálnych pamiatok: TAKTO sú v lete otvorené kostoly
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Záujemcovia si môžu v lete kostoly dôkladne obzrieť zadarmo. Pre prehliadky sú otvorené Bazilika sv. Mikuláša, františkánsky Kostol sv. Jakuba, Katedrála sv. Jána Krstiteľa, jezuitský Kostol Najsv. Trojice, uršulínsky Kostol sv. Anny, Evanjelický kostol a Kostol sv. Heleny.

Otváracie hodiny upravili

Návštevníci Katedrály sv. Jána Krstiteľa a Baziliky sv. Mikuláša majú k dispozícii aj propagačné materiály. Turistické informačné centrum ich pripravilo vo viacerých jazykoch. Región Tirnavia tieto dve pamiatky zaradil do svojej TOP 10.

Tento rok sa podarilo otváracie hodiny upraviť na zhodné časy. Jedinou výnimkou je Bazilika, v sobotu počas letných prázdnin je zatvorená. Inak platí, že kostoly môžete navštíviť vo štvrtok a piatok v časoch od 10:00 hod. do 12:00 hod. a od 13:00 hod. do 17:00 hod. V sobotu a nedeľu sú prístupné popoludní od 13:00 hod. do 17:00 hod.

Čo ukrývajú?

Najstarším kostolom v Trnave je Bazilika sv. Mikuláša. Dominujúcou časťou barokovej kaplnky v severnej časti je obraz Panny Márie Trnavskej. Práve preň je Hrubý kostol významným pútnickým miestom. Skvostom interiéru Katedrály sv. Jána Krstiteľa je celodrevený oltár, ktorý patrí k najväčším v Európe a je tiež najvyšším na Slovensku. Ukážku rezbárskeho umenia si môžete pozrieť na oltári v Kaplnke sv. Jozefa pristavanej ku Kostolu Najsvätejšej Trojice.

Najstarší gotický oltár, ktorý bol nedávno zrekonštruovaný, si môžete pozrieť v Kostole sv. Heleny. Patrí medzi najmenšie a najstaršie trnavské kostoly a v minulosti nebýval pre turistov často otvorený.

Zaujímavosťou nenápadného Kostola sv. Anny je fakt, že do jeho podzemných krýpt sa stále pochováva. Krypty má aj Kostol sv. Jakuba, otvorené sú však vždy len raz do roka, týždeň po sviatku Všetkých svätých. Kostol sa pýši jedným z trnavských naj – nachádza sa tu najväčší počet oltárov. Dovedna ich je trinásť bočných a dominantný hlavný oltár.

Čítajte tiež:
Spoznajte rehoľné komunity: Na arcibiskupstve vystavujú rúcha z celého Slovenska
Trnava Tourism je na turistov pripravená: Pozrite si čo ponúkne otto leto

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM