Rastislav Búgel Samospráva

Primátorovi odsúhlasili plat: Žiadali ho o odpočet jeho charity

O odpočet charitatívnych krokov za posledný rok bol požiadaný primátor Trnavy Peter Bročka. Záujem oň prejavil predseda poslaneckého klubu Naše mesTTo Rastislav Mráz (KDH) pri prerokúvaní novej výšky mzdy primátora na mestskom zastupiteľstve.

Ilustračný obrázok k článku Primátorovi odsúhlasili plat: Žiadali ho o odpočet jeho charity
Zdroj: TASR

Argumentoval tým, že Bročka pri svojom nástupe do funkcie deklaroval, že časť svojho platu venuje na charitu a podporí dobrovoľnícke aktivity.

Požiadavka Mráza sa však viacerým poslancom nepozdávala. Podpora charity a dobrovoľníctva je podľa nich súkromnou vecou primátora. Poslanec Jozef Čavojský (Smer-SD) pripomenul, že poslanecké plénum „ani neceklo“ vtedy, keď sa schvaľoval plat bývalým primátorom Štefanovi Bošnákovi a Vladimírovi Butkovi (obaja KDH). Butkovi napríklad v roku 2011 odsúhlasilo plénum plat len o 200 eur nižší, ako je plat primátora Trnavy teraz, o päť rokov neskôr. „Prečo začíname nášho mladého primátora šikanovať?" spýtal sa Čavojský poslaneckých kolegov. Bročkovi zaželal, aby sa nenechal takýmito požiadavkami znechutiť.

Bročka v odpovedi Mrázovi uviedol, že svoj sľub podpory plní, ale pri charite nechce zverejňovať adresátov, nakoľko ide zväčša o ľudí v núdzi či krízových situáciách. Pri dobrovoľníckych akciách spomenul napríklad nákup náradia na jesennú výsadbu tisícky stromov v Trnave, hradenie stravy pre dobrovoľníkov pri brigádach a ďalšie. „Ak moja práca nestojí za túto sumu, tak pokojne hlasujte proti,“ povedal Bročka Mrázovi.

Poslanecký zbor napokon schválil mzdu vo výške 4226 eur. Plat primátora sa odvíja od 3,19-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, mestské zastupiteľstvo môže túto čiastku zvýšiť až o 70 percent. Poslanci Bročkovi odklepli 50 percent.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM