Tlačové správy

Projekt Kamoši z webu pomohol za prvý rok 20 deťom uhradiť náklady na vzdelávanie

Prvých 13 mesiacov projektu Kamoši z webu, ktorý slúži na podporu detí a mládeže zo sociálne slabšieho prostredia a vylúčených spoločenstiev, ukázalo, že na slovenskom internete sa nachádza veľa dobrých ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Projekt Kamoši z webu pomohol za prvý rok 20 deťom uhradiť náklady na vzdelávanie
Zdroj: Dnes24.sk

Darcovia podporili celkom 20 detí sumou 3097 eur. Úvodný rok pilotnej prevádzky ukončil symbolicky prijatím niektorých z podporených žiakov a študentov predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.

„Nevedeli sme, ako zareagujú darcovia. Vedeli sme len, že na Slovensku je veľa detí, ktoré potrebujú relatívne malé sumy, aby si mohli kúpiť učebnice, športové pomôcky či zaplatiť školné alebo lístky na cestu do školy. Mnohé zo zapojených detí vyrastajú v osadách, v neúplných a chudobných rodinách. To, že napriek prevládajúcim stereotypom sa našli ľudia, ochotní im finančne pomôcť, nás milo prekvapilo. Možno tie predsudky nie sú až také veľké, ako sa na prvý pohľad zdá,“ bilancuje riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n. o. Roland Kyška. Organizácia už piaty rok prevádzkuje darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk, ktorého súčasťou je aj projekt Kamoši z webu.

Ten umožňuje darcom prispievať na konkrétne dieťa, jednorazovo alebo pravidelne. Organizácie, ktoré s deťmi pracujú, registrujú výzvy na finančnú pomoc a zároveň ako príjemcovia zodpovedajú za prerozdelenie darovaných financií. Každá výzva je vždy určená na konkrétne dieťa, jeho osobnostný rozvoj či vzdelávanie, pričom organizácia dostáva 100% darov. Stredoškolák Frederik tak mohol vďaka financiám vyzbieraným prostredníctvom darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk celý rok cestovať autobusom za vzdelávaním. Čistý jednotkár býva v osade v Ostrovanoch, do školy chodí do Prešova.

17-ročný Denis z Veľkej Idy si len vďaka darcom mohol kúpiť učebnice nemčiny a angličtiny. Slávka z Banskej Bystrice môže hrať florbal, lyžovať a venovať sa behu, Súrodenci zo smutne známeho bratislavského Pentagonu si vďaka finančným darom mohli kúpiť kopačky a v súčasnosti už hrajú futbal za bratislavskú mestskú časť Vrakuňa. Patrik je nadpriemerne talentovaný tanečník a výtvarník, ktorý vďaka projektu Kamoši z webu môže celý rok navštevovať umeleckú školu.

Tieto deti v pondelok prijal aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, ktorý týmto vyjadril podporu webovému projektu. Všetky deti navyše od neho a od ministra školstva Juraja Draxlera dostali darčeky, športovú výbavu, oblečenie a hodnotné encyklopédie.

Organizácia ĽUDIA ĽUĎOM, n. o. v prevádzke platformy Kamoši z webu plánuje pokračovať aj naďalej. „Kamoši sú a budú súčasťou celej rodiny projektov ĽudiaĽuďom.sk. Za necelých päť rokov sa nám celkovo podarilo cez darcovský portál sprostredkovať dary vo výške 1,2 milióna eur. Sme radi, že sme prispeli k tomu, že darcovstvo je dnes adresnejšie, efektívnejšie a transparentnejšie ako kedykoľvek predtým,“ dodal R. Kyška.

Projekt Kamoši z webu bol podporený sumou 49 999 eur z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2009–2014. Správcom Fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation. Cieľom projektu je posilnenie zraniteľných skupín.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM