Rôzne

RADÍME: Pre rybiu kosť v krku netreba robiť paniku. Ktoré potraviny vám hneď pomôžu?

Zapichnutú rybiu kosť v krku riešia lekári z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) aj počas roka, častejšie však počas vianočných sviatkov.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Pre rybiu kosť v krku netreba robiť paniku. Ktoré potraviny vám hneď pomôžu?
5
Galéria
Zdroj: pixabay.com

„Ľudia zvyknú vyhľadať lekára nielen priamo po štedrej večeri, ale napríklad aj deň potom,“ hovorí primár I. ORL kliniky LF UK a UNB-Petržalka Tibor Barta.

Nehoda s rybacou kosťou sa môže podľa jeho slov stať ako mladým ľuďom, tak aj seniorom. „Seniori môžu mať zníženú citlivosť v dôsledku umelého chrupu, preto zapichnutú kostičku môžu zaregistrovať neskôr,“ vysvetlil.

Chlieb a zemiak

V rámci prevencie primár radí mäso dôkladne prežúvať, čím sa zníži riziko zapichnutej kosti. „Zapichnutá kosť býva väčšinou v hornej časti, ťažšie prípady, ak je kosť nižšie v hrtane, sa už musia riešiť endoskopicky. Ak má niekto podozrenie, že má zapichnutú kosť, odporúčame preventívne navštíviť lekára,“ doplnil Barta.

V niektorých prípadoch si ľudia vedia pomôcť aj sami, napríklad zjedením suchého chleba alebo vareného zemiaku.

Kostičku obalia a tá sa odplaví do žalúdka, kde ju rozložia žalúdočné kyseliny, vysvetľuje Martina Vitková, vedúca Edukačného a tréningového centra a supervízorov spoločnosti Falck Záchranná.

Horšie je, keď kosť uviazne v dýchacích cestách a spôsobuje bodavú bolesť. „Vtedy zachovajte pokoj, dýchajte nosom a vyhľadajte odbornú pomoc, lekára ORL alebo pohotovosť. Neprepadajte panike, kosť v krku nepatrí k život ohrozujúcim stavom,“ zhrnula záchranárka.

Ilustračné foto

Ryby
5
Galéria
Zdroj: pixabay.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM