Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Aký nádherný svet. V horúcom počasí nám znie skvelý Louis Armstrong

Servis, ktorý štartuje 6. júl 2016 je tradične zameraný na predpoveď počasia, pohľad do minulosti, meninových oslávencov aj hudobnú vložku.

Veľké teplo

V stredu bude jasno až polooblačno, cez deň miestami oblačno. Ojedinele sa vyskytnú prehánky a búrky. Denné maximá vystúpia na 24 až 30, na severozápade, Orave a na Liptove počítajte s 19 až 24 stupňami.

Zafúka slabý južný vietor, ten sa ale v priebehu dňa zmení na západný až severozápadný v rýchlosti 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 14 m/s (50 km/h).

Oslavuje Patrik i Patrícia

Urodzený. To je latinský pôvod mena Patrik. Jeho nositelia sa spoliehajú na seba, svoje sily, nie sú príliš naklonení radám iných. Sú ale aj elegantní, radi sa fintia, záleží im na to, ako ich okolie vníma. Medzi známe osobnosti patria napr. svätý Patrik, známy slovenský finančník Tkáč, slávny český futbalista Berger i výborný švédsky hokejista Berglund.

Patrícia je prítulná, ale aj vrtošivá a neovládateľná. Dámy, ktoré nosia toto meno sú priateľské a zábavné, majú pevnú vôľu. Zo známych tvárí spomeňme výbornú francúzsku speváčku a herečku Kaasovú aj slovenskú moderátorku a herečku Jariabkovú.

Historický kalendár

Tento deň v 1415 je významným pre Čechov, zomrel (upálením) totiž český teológ a reformátor Ján Hus. 1885 je významným pre lekárstvo, Louis Pasteur 6. júla tohto roku úspešne otestoval vakcínu proti besnote. V 1935 sa narodil tibetský náboženský a politický vodca Dalajláma XIV, vlastným menom Tenzin Gyatso.

Rok 1960 má v rodnom liste Jozef Pribilinec, chodecký olympijský víťaz zo Soulu 1988. O jedenásť rokov neskôr skonal legendárny džezový trubkár, spevák a vedúci viacerých orchestrov Louis Armstrong. V 1975 uzrel svetlo sveta Curtis James Jackson III., ktorého ale skôr poznáme pod menom 50 Cent. Ide o celosvetovo uznávaného rapera, ktorý je ale aj producentom a hercom. V 2008 sa slovenskému horolezcovi Petrovi Hámorovi podarilo spoločne s Poliakom Piotrom Morawským vystúpiť na Gašerbrum II (8035 m).

Nezabudnuteľný Armstrong

Vyššie spomenutý Louis Armstrong je jedným z najvýznamnejších osobností hudobnej scény. Od vynikajúceho trubkára si hráme populárny hit What A Wonderful World

Louis Armstrong - What A Wonderful World
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM