Prokop Slováček Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Budeme sa v zime triasť? Záleží na tom, aké bude dnes počasie

„Nijaké leto, nijaká zima,“ hovorí pranostika na dnešný deň. Dočkáme sa dnes poriadneho leta a teda aj poriadnej zimy?

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Budeme sa v zime triasť? Záleží na tom, aké bude dnes počasie
Foto: Prokop Slováček / Zdroj: Dnes24.sk

Počasie

Nedočkáme sa. Na celom Slovensku bude prevažne polooblačno a ojedinele prehánky alebo búrky. Na východe spočiatku oblačno a zrážky miestami. Najvyššia denná teplota 24 až 28, na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši okolo 22 stupňov.

Oslavuje Beáta

Ženské meno Beáta má latinský pôvod a jeho význam je „blažená, šťastná“. Beáty skrývajú svoje pocity a názory. Rady si v nich najprv urobia poriadok, až potom s nimi vyjdú na povrch. Beáty sú najmä objektívne. Ak sa niekomu podarí zasiahnuť ich na citlivom mieste, ich reakcie sú rozohnené. Veľmi rady ovládajú svoje okolie.

Ženská intuícia im napovie, ako konať v rôznych situáciách. Beátky dokážu vyriešiť každý problém. Sú tiež pozornými hostiteľkami a mnohé z nich príkladnými gazdinkami. Svojho partnera si Beáty vyberajú dôsledne. Uvedomujú si, že je to prakticky jediný človek, ktorý pozná ich slabé stránky.

Stalo sa na Slovensku

1905 – Narodila sa vo Vrbici (dnes mestská časť Liptovského Mikuláša) spisovateľka a prekladateľka MÁRIA RÁZUSOVÁ-MARTÁKOVÁ. Pracovala v redakcii Slniečka, zostavovala učebnice a čítanky pre najmenších. Zomrela 5.8.1964.

2007 – Na zasadnutí Výboru Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru UNESCO na Novom Zélande boli na zoznam svetového prírodného dedičstva UNESCO pripísané slovenské bukové pralesy Stužica, Havešová a Rožok v Bukovských vrchoch (Národný park Poloniny) a Kyjovský prales vo Vihorlatských vrchoch na východe Slovenska.

PREČÍTAJTE SI AJ: Chorvátsko: Plavky na prechádzku do mesta nestačia. Hrozí vám mastná pokuta

Stalo sa vo svete

1914 – V Srbsku v Sarajeve bol spáchaný atentát na následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d'Este. Atentát spáchal člen srbského vojensko-vlasteneckého spolku Čierna ruka Gavrilo Princip. Atentát sa stal zámienkou na vypuknutie prvej svetovej vojny.

2001 – Juhoslovanská zväzová republika vydala svojho bývalého prezidenta Slobodana Miloševiča Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu v holandskom Haagu. Po piatich rokoch vo väzbe 11. marca 2006, tesne pred koncom procesu zomrel Miloševič na infarkt.

Skladba dňa

Spomeniete si ešte na tanečné vypalovačky od formácie 2 Unlimited. Vtedy patrila k absolútnej špičke danceflooru a jej hity sa počúvajú dodnes. Dnes oslavuje narodeniny jej spevák Ray Slijngaard (1971).

Skladba dna - 2 unlimited
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM