Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Návrat teplejšieho počasia. Deň bez dažďa oslávia Kamilky

Po veterných a chladných dňoch sa teploty pomaly priblížia k tým letným. Bude polooblačno, teploty však budú maximálne 24 °C. Meniny majú Kamily.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Návrat teplejšieho počasia. Deň bez dažďa oslávia Kamilky
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 21 až 24 °C.

Stred: Na strednom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov °C.

Východ: Prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov °C.

Meniny majú Kamily

Krstné meno Kamila je odvodené od mužského orientálneho mena Kamil, ktoré v preklade znamená „chrámový sluha“. Kamily sú prevažne mlčanlivé.

Nestrácajú čas zbytočnými slovami, orientujú sa skôr na činy. Dokážu sa oddať veci, ktorá má zmysel, a dovedú ju do úspešného konca. Majú pevnú vôľu, sú aktívne a dynamické.

Stalo sa doma

1860 – Na území Slovenska bolo pozorovateľné úplné zatmenie slnka.

V roku 2009 sa na festivale Bažant Pohoda v Trenčíne sa zrútil stan, pod ktorým sa pre nepriaznivé počasie ukryli účinkujúci i návštevníci podujatia. Lietajúce kovové časti pripravili o život 29-ročného Martina Kršáka z Piešťan a viac ako 50 ľudí zranili. Neskôr v dôsledku ťažkých zranení umrela v nemocnici aj 19-ročná Nikola Kapková.

Stalo sa vo svete

1918 – Narodil sa juhoafrický právnik, bojovník proti apartheidu, politik a bývalý prezident Juhoafrickej republiky (JAR) NELSON MANDELA.

1925 – V nemeckom Mníchove vyšiel prvý diel knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf (Môj boj).

Skladba dňa

Oslávencom (1946) je Vlado Kaššay, Bratislava, basový gitarista. Maturoval na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej. V roku 1963 bol spolu s Pavlom Hammelom zakladateľom skupiny Prúdy. Od roku 1968 hral v skupine For Meditations, ktorú založil Jožo Barina. Od roku 1970 bol členom skupiny Modus.

Ilustračné foto, TASR

prúdy
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM