Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Oskárov čakajú slnečné oslavy, pondelok bude bez dažďa

Pranostika na dnes hovorí: Vietor, ktorý sa strhne na Oskára, potrvá štyri dni. Bude slnečno, teploty 22 až 27 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Oskárov čakajú slnečné oslavy, pondelok bude bez dažďa
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné teploty 24 až 27 stupňov Celzia.

Stred: Aj tu bude malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné teploty 22 až 26 stupňov Celzia.

Východ: na východnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné teploty 22 až 26 stupňov Celzia.

Meniny má Oskar

Meno Oskár je na Slovensku málo zastúpené. Má germánsky pôvod a jeho význam je „božská kopija“. Oskárovia majú pozorovací talent. Dôkladne zhodnotia situáciu, kým začnú konať. Záleží im veľmi na ich súkromnom živote. Povolanie si vyberajú tak, aby boli obklopení ľuďmi.

Ak sa rozhodnú pre štúdium, uplatniť sa môžu dobre napríklad v oblasti medicíny. Oskárovia sú citliví, často sa trápia záležitosťami, s ktorými nevedia pohnúť. Sú obdarení obdivuhodnou vitálnosťou a odolnosťou.

Stalo sa doma

1928 – Narodila sa v Nových Zámkoch speváčka populárnych piesní MELÁNIA OLLÁRYOVÁ.

1937 – Zomrel v Brezne evanjelický farár, básnik, prozaik a československý politik MARTIN RÁZUS, ktorý pôsobil aj ako predseda SNS a poslanec Národného zhromaždenia v Prahe. Je autorom známych detských románov Maroško a Maroško študuje, ale aj ďalších beletristických diel napríklad Svety, Júlia alebo Odkaz mŕtvych. Do literatúry však vstúpil ako básnik zbierkami Z tichých i búrlivých chvíľ, To je vojna, Hoj, zem drahá. Narodil sa 18.10.1888.

Stalo sa vo svete

V roku 1786 francúzski horolezci Jacques Balmat a Michel Paccard uskutočnili prvý výstup na Mont Blanc.

1937 – Narodil sa americký filmový herec DUSTIN HOFFMAN, známy z mnohých filmov ako napríklad Absolvent, Polnočný kovboj, Kramerová verzus Kramer, Tootsie, Rain Man, Hook, Hrdina proti svojej vôli, alebo Vrtieť psom.

Skladba dňa

Melánia Olláryová bola jednou z prvých speváčok slovenskej populárnej hudby. Pre Československý rozhlas nahrala 160 piesní, 60 vyšlo na gramoplatniach. V júli 2008 vyšiel v Opuse kompilačný album Retro 1958–1986 s jej najväčšími hitmi.

Ilustračné foto, TASR

Melania Ollaryova
1
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM