Rastislav Búgel Rôzne

Realitnému trhu v Trnave chýbajú menšie byty: TIETO lokality vedú

Realitný trh v Trnave už dlhší čas trpí nedostatkom menších, 1- a 2-izbových bytov. Dopyt po nich je podstatne väčší ako ponuka, a to ovplyvňuje aj ich cenu, ktorú predávajúci zvyšujú.

Ilustračný obrázok k článku Realitnému trhu v Trnave chýbajú menšie byty: TIETO lokality vedú
Foto: DuPe -

Podľa konateľa realitnej spoločnosti v Trnave Ivo Foltína byt, ktorý by sa pri vyváženom trhu mohol predať za 60 000 eur, teraz ide aj za 70 000 eur.

Jeden z dôvodov malej ponuky 1– a 2-izbových bytov podľa Foltína je, že ich počet sa príliš nemení a tí majitelia, ktorí ich chceli predať z dôvodu presťahovania do väčších bytov či do rodinných domov, sa už jednoducho „minuli“. Ako povedal, musí prejsť nejaký čas, kým napríklad mladé rodiny v malých bytoch začnú znovu potrebovať zmenu a trh sa opäť pohne.

Teraz je zo strany kupujúcich záujem o kúpu úplne alebo aspoň čiastočne prerobených bytov. „To preto, že ak si ich ľudia kupujú na hypotéku, už ďalšie prostriedky na úpravu nemajú,“ povedal Foltín. Z lokalít vo všetkých kategóriách bytov vedie sídlisko Družba, potom Hliny, Špačinská a Študentská. Tie ponúkajú komfort blízkosti centra, obchody a v prípade Družby aj polikliniku. „Kto chce bývať dobre, ide spravidla sem,“ dodal.

Domy sa zo skúseností realitnej spoločnosti pomerne dobre v Trnave predávajú na Kamennej ceste, kde sa realizuje už ďalšia etapa výstavby. „Majú pomerne dobré ceny, aj 150 000 eur, lebo majú zväčša malé, 3,5 árové pozemky,“ konštatoval Foltín. Ako nedostatok lokality vidí absenciu infraštruktúry a skutočnosť, že je už mimo mesta, "za koľajnicami“. „Do centra a do najbližšej obce Biely Kostol to je zhruba rovnako ďaleko,“ povedal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM