Monika Hanigovská Rôzne

Rodenej Trnavčanke Lívii učaroval pole dance: Paráda, čo dokáže na tyči!

V našom meste pôsobí veľa nadaných ľudí. Medzi takých patrí aj rodená Trnavčanka Lívia Slobodová, ktorá sa venuje netradičnému športu, pole dance.

Ilustračný obrázok k článku Rodenej Trnavčanke Lívii učaroval pole dance: Paráda, čo dokáže na tyči!
13
Galéria
Zdroj: Lívia Slobodová

Lívia Slobodová je šikovné žieňa, ktoré prekypuje energiou. Bývalá hádzanárka a hobby bežkyňa si pole dance najprv vygooglila jednoducho cez internet. V našom meste dnes vedie pole dance akadémiu, kde sa so svojimi zverenkyňami tomuto športu zapálene venuje napriek rodičovským povinnostiam.

Prečítajte si zaujímavý rozhovor o tomto akosi stále málo prebádanom športe, ktorý rodenej Trnavčanke ponúkol rýchly a zábavný spôsob, ako sa dostať do formy, či už fyzickej alebo psychickej.

Viete nám laikom na začiatok vysvetliť, čo je to vlastne pole dance?

Ide o cvičenie (alebo tanec) na vertikálnej tyči. Má veľmi široké spektrum cvikov, prelína sa v ňom mnoho tanečných štýlov, v podstate je to mix osobnosti, sily a zručností performera – každý človek je jedinečný a tak vyzerá i jeho tanec, pretože vždy si môžete vybrať, či inklinujete viac k akrobacii a silovým prvkom alebo ste skôr nežná kvetinka, čo sa vyžíva v otočkách (úsmev).

Ako ste sa dostali k takémuto ešte stále nevšednému športu?

Videla som raz o ňom reportáž na internete. Vtedy som sa venovala behaniu a už ma to prestávalo baviť. Povedala som si, že toto by mohla byť pre mňa nová skúsenosť. Vlastne som hneď vedela, že toto je pre mňa to pravé. A naozaj, pole dance sa stal mojou „srdcovkou“.

A založili ste neskôr v Trnave akadémiu…

Zakladala som ju samostatne, trénovala som sama, potom som otehotnela, cvičila do piateho mesiaca tehotenstva, a keď už som cítila, že to je nad moje sily, trénovanie prebrali moje prvé žiačky. Pričom jedna z nich – Lucka – sa neskôr stala mojou najväčšou podporou po tejto stránke. Môžem jej dôverovať a spolieham sa na ňu, trénuje väčšinu hodín. Momentálne sme tri trénerky, ona, ja a Adka.

Robili ste nejaké iné športy predtým?

Ako dieťa som závodne hrávala hádzanú. Keď som odišla na internát na strednú školu, nahradila som ju behom a posilňovňou, skôr na rekreačnej úrovni. Som ale veľmi športovo založená, stále sa musím hýbať, takže si nepamätám obdobie, v ktorom by som sa nejakému športu nevenovala.

Zdroj: Lívia Slobodová

Čo pre vás vôbec znamená pole dance?

Pole dance je jediným športom, ktorý ma skutočne nadchol a stále ma baví. Teším sa na každú jednu hodinu, ktorú odučím alebo si zatrénujem ako žiačka. Učí ma sa nevzdávať a prekonávať svoje možnosti. Posúva hranice môjho ženského sebavedomia a zmyselnosti… Navyše je to pre mňa rýchly a zábavný spôsob, ako sa dostať do formy. Či už fyzickej alebo psychickej.

Povedzme, že sa chcem naučiť tancovať pole dance. Čo ma čaká na prvých hodinách? Sú samotné začiatky veľmi náročné?

Začiatky každej novej športovej aktivity sú podľa mňa náročné. Telo si zvyká na nové pohyby, zapája svalové partie, ktoré predtým možno tak veľmi nepoužívalo. Takže vždy treba počítať so svalovou únavou a horúčkou. Ale netreba sa báť. Pole dance preferuje osobný prístup pri výuke. Práve preto, aby sa mohol brať ohľad na úroveň každej žiačky, je v štúdiu obmedzený počet tyčí.

Stávajú sa pri pole dance nejaké úrazy? Alebo tanečníčky skôr sprevádzajú len akési modriny…

Modrinám sa nevyhneme. Ale iba zo začiatku, kým si pokožka zvykne. Úrazom sa snažíme predchádzať dôkladnou rozcvičkou, strečingom a istením pri výučbe nových kúskov. Samozrejmosťou sú žinienky.

Ako dlho všeobecne trvá, kým tanečník zdvihne sám seba za pomoci rúk alebo nôh… kedy začne povedzme, že aspoň v náznakoch „tancovať vo vzduchu“?

Toto je veľmi individuálne. „Cvičené“ telo to dokáže už na prvej hodine. Vo všeobecnosti ale do niekoľkých lekcií…

Zdroj: Lívia Slobodová

Ako vníma tento šport vaše okolie, stretávate sa často s predsudkami?

Zo začiatku to bolo ťažké, domýšľanie si okolia, čo asi robíme a kde všade tancujeme po nociach (smiech). Ešte stále musíme dokazovať, že pole dance je namáhavá akrobacia, za ktorou sú hodiny potu, driny a bolesti. Ale stojí nám to za to. Odmenou je krásne a ohybné telo a kopec zábavy, ktorú si užívame na každom jednom tréningu.

Čo by ste ešte chceli dosiahnuť v rámci tohto športu?

Vždy som sa chcela zúčastniť súťaže. To som si splnila. Mojím najväčším snom je však zopár cvikov náročných na flexibilitu, preto sú mojou veľkou výzvou.

Počula som, že profesionálne súťaže si dávajú pozor na to, aby nebol tanec príliš sexi… je to pravda? Čo to presne znamená v praxi?

Je dôležité mať kostým, ktorý pevne drží na tele. Za odhalenie intímnych partií ako aj pŕs hrozí v niektorých súťažiach dokonca diskvalifikácia. Body sa strhávajú aj za nevhodný úbor, napríklad oddelený vrchný a spodný diel, či príliš krátke šortky. Rovnako pohyby, ako hladkanie svojho tela či tyče sú v tomto smere riskantné.

Aj súťažíte?

Zúčastnila som sa zopár súťaží, ale toto už prenechávam mladším babám, keďže starostlivosť o dieťa a venovanie sa rodine je mojou prioritou a nezostáva mi už čas na intenzívny tréning, čo ma veľmi mrzí.

Koľko trénujete žiačok?

Ja osobne mám svoju skupinku asi desať, dvanásť žiačok. To sú moje „stálice“, ktoré chodia na tréningy pravidelne (úsmev). Počet žiačok na lekciách ale nie je stabilný. Kolísa podľa ročného obdobia a najmä časovej vyťaženosti kočiek.

Zažili ste počas vystúpenia nejakú vtipnú story?

Áno, keď som musela improvizovať alebo zapájať do choreografie divákov. Mužom to veľmi ide (úsmev).

Pri tanci sa môžu šmýkať ruky, čo tanec asi sťažuje…

Existuje mnoho prostriedkov proti poteniu a šmýkaniu sa na tyči, základom je ale čistá tyč a umyté ruky.

Čo je asi najnáročnejšie na tomto tanci?

Skoordinovať svoju myseľ s telom (úsmev). Teoreticky totiž jednotlivé cviky všetky ovládame. Len v akcii už je to ťažšie…

Na rôznych videách vidno aj tancujúcich mužov. Našiel sa v našom meste aj muž, ktorý s vami tancuje alebo to aspoň vyskúšal?

Máme zopár chalanov. Oni ale berú pole dance skôr ako výzvu naučiť sa akrobatické kúsky, alebo chcú cielene posilniť niektoré svalové partie k športu, ktorý pestujú. Sú to väčšinou motorkári, futbalisti alebo sa venujú primárne bojovým umeniam. Vo svete sa ale bežne stretnete s mužmi, ktorí dokonca tancujú v topánkach a vyznávajú „sexi“ štýl tanca. Nuž, proti gustu žiaden dišputát…

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

V Trnave môžete byť svedkami netradičného športu: Počuli ste už o pole dance?
13
Galéria
Zdroj: Lívia Slobodová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM