Správy

SaS, OĽaNO a KDH majú dohodu na kandidátoch na šéfov VÚC: Kto zabojuje v našom kraji?

SaS, OĽaNO a KDH majú dohodu na vzájomnej podpore kandidátov na predsedov vyšších územných celkov (VÚC). Kto zabojuje o županský post v našom kraji?

Ilustračný obrázok k článku SaS, OĽaNO a KDH majú dohodu na kandidátoch na šéfov VÚC: Kto zabojuje v našom kraji?
Zdroj: TASR

Celkovo SaS v rámci blížiacich sa volieb do VÚC postavila troch županských kandidátov, OĽaNO dvoch, KDH jedného a dvojica uchádzačov je spoločná. Krajské voľby sa uskutočnia 4. novembra 2017.

Kto bude kandidovať?

V Bratislavskom kraji bude na šéfa VÚC kandidovať Juraj Droba (SaS), v Trnavskom Jozef Viskupič (OĽaNO), v Trenčianskom Renáta Kaščáková (SaS), v Nitrianskom Ján Greššo (spoločný), v Žilinskom Erika Jurinová (OĽaNO), Banskobystrickom Martin Klus (SaS), v Prešovskom Milan Majerský (KDH) a v Košickom Rastislav Trnka (spoločný). KDH Drobu aktívne podporovať nebude, nepostaví však vlastného uchádzača.

„Predstavujeme slušnú, čestnú a poctivú alternatívu do krajských volieb. Ponúkame osem kvalitných kandidátov na predsedov VÚC. Veľmi nám záleží na tom, ako budú kraje spravované a aké služby budú svojim občanom poskytovať,“ povedala na dnešnej tlačovej konferencii podpredsedníčka SaS Jana Kiššová s tým, že práve od toho závisí, ako sa ľuďom bude vo svojich domovinách žiť. „Som hrdá, že sa nám podarilo zostaviť takúto kvalitnú zostavu. Podarilo sa nám potvrdiť, že chceme, dokážeme a spolupracujeme,“ odkázala.

Prísľub

Kandidátmi SaS sú Droba, Klus a Kaščáková, ktorí sú zároveň poslancami NR SR. V prípade úspechu v krajských voľbách sa mandátov v parlamente podľa vlastných slov vzdajú. „Je to poctivý prísľub, ktorý dáva občanom istotu, že sa svojim krajom budú venovať naplno,“ deklarovala Kiššová. Na margo herca a riaditeľa Divadla Andreja Bagara v Nitre Jána Grešša povedala, že je to známa osobnosť, ktorú netreba bližšie predstavovať. „SaS ponúka všetkým kandidátom maximálnu podporu v kampani,“ uistila Kiššová.

Veronika Remišová z OĽaNO poukázala na to, že VÚC hospodária s viac ako 1,3 miliardou eur, starajú sa o cesty, nemocnice, školy, domovy dôchodcov či rozvoj cestovného ruchu. „Až na dve výnimky sú dnes všetky samosprávne kraje v rukách Smeru-SD. Vidíme, že hlavne chudobné regióny zaostávajú. Na Slovensku sú najväčšie regionálne nerovnosti zo všetkých vyspelých krajín sveta. Sú mestá a obce, kde je nezamestnanosť dve percentá a sú hladové doliny, kde je každý piaty človek nezamestnaný,“ uviedla. Podľa jej slov si s tým už desať rokov vláda nevie poradiť a napriek kráse a bohatstve Slovenska potenciál týchto regiónov zostáva nevyužitý.

V rámci koalície budú za OĽaNO kandidovať poslanci NR SR Jurinová a Viskupič. Aj oni prisľúbili, že v prípade úspechu z parlamentu odídu.

KDH: Napomohla nám koalícia

Podpredseda KDH Pavol Zajac uviedol, že rokovaniam opozície paradoxne napomohla koalícia, ktorá vo volebnom roku zmenila zákon a schválila len jednokolovú voľbu predsedov VÚC. „Naposledy to urobil Vladimír Mečiar. Toto akoby nútilo demokraticky zmýšľajúcich kandidátov, aby sa dohodli,“ povedal.

Nominantom KDH je primátor Levoče Milan Majerský. „Sme presvedčení, že jeho zvolením by Prešovský kraj získal dynamiku, ktorú tak nevyhnutne potrebuje, aby naše bohatstvo, teda ľudia s pracovitými rukami a múdrymi hlavami, z tohto kraja neodchádzali,“ dodal Zajac.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM