Rôzne Rôzne

Situácia s bytmi v Trnave? Vďaka hypotékam stúpa po nich dopyt, hore však idú aj ceny

Nízka úroková sadzba hypotekárnych úverov umožňuje mladým aj v Trnave zaobstarať si vlastné bývanie. Siahajú v prevažnej miere po menších, najmä dvojizbových bytoch. Väčší dopyt však ide súbežne s postupným zvyšovaním cien nehnuteľností.

Ilustračný obrázok k článku Situácia s bytmi v Trnave? Vďaka hypotékam stúpa po nich dopyt, hore však idú aj ceny
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa skúseností realitnej kancelárie (RK) Kľúč v Trnave sa predaj nehnuteľností rozbehol už v druhej polovici uplynulého roka. „V krajskom meste sa predávajú veľmi dobre,“ konštatovala konateľka RK Dagmar Baranová. Z kupovaných nehnuteľností je zhruba 75 percent bytov, zostatok sú domy.

Noví majitelia si ich prevažne zaobstarávajú na hypotéky, ale sú aj takí, ktorí disponujú hotovosťou, napríklad za zárobok v zahraničí alebo ako dedičstvo. „V Trnave sa intenzívne predáva aj preto, lebo je tu dostatok pracovných príležitostí a ľudia si dokážu nájsť prácu a platiť mesačné splátky,“ dodala Baranová. Podľa nej sa v súčasnosti predá všetko, čo je v ponuke. Ceny nehnuteľností sa podľa Baranovej zvýšili zhruba o 20 percent.

Nárast predaja o 100 percent – tak zhodnotil vývoj na realitnom trhu po zavedení nízkych úrokových sadzieb na hypotéky konateľ RK Reality Bičiar, s.r.o., v Trnave Roman Bičiar. Kupujú predovšetkým mladšie ročníky, chcú hlavne menšie byty a 99 percent z nich ide prostredníctvom hypotekárnych úverov. Väčšina z nových majiteľov potrebuje byty na vlastné bývanie.

„Niektorým platové podmienky umožňujú vziať si úver aj na byt, ktorý vnímajú ako investíciu. Tí ich potom dávajú do prenájmov,“ povedal Bičiar s tým, že dopyt zvýšil podľa skúseností v ich realitnej kancelárii ceny nehnuteľností o 10 až 15 percent.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM