Monika Hanigovská Rôzne

Skok od Trnavy a ste ako v jesennej rozprávke. Anglický park hýri farbami

Je sa načo pozerať. Doslovne len 15 minút autom od Trnavy a ocitnete sa ako v inom svete. Oddýchnite si v náručí zaujímavého parku. Na jeseň priam ožíva.

Ilustračný obrázok k článku Skok od Trnavy a ste ako v jesennej rozprávke. Anglický park hýri farbami
21
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

O Dolnej Krupej a jeho lákadlách sme už písali. Táto malebná dedinka, ktorá leží doslovne len niekoľko minút od nášho mesta autom, sa môže pochváliť mnohými zaujímavosťami. Srdcom obce je bez pochýb bývalé šľachtické sídlo Brunsvikovcov.

Jeho súčasťou je aj priľahlý anglický park. Boli ste sa však v ňom poprechádzať teraz na jeseň? Naša redakcia áno, a rozhodne to neoľutovala. Pozrite si v priloženej fotogalérii, ako park v tomto jesennom období priam láka na príjemné farebné prechádzky.

Azda najväčšou okrasou parku do dnešného dňa je sekvojovec mamutí.

Vo výške 1,3 metra sa pri meraní obvodu kmeňa dostaneme na skoro päť metrov. Výška tohto krásavca dosahuje 45 metrov. Zákonom chránený strom, ktorý bol zasadený okolo roku 1860 dostáva však na jeseň, akýsi magický ráz a doslovne púta oči.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Jesenná krása na niekoľko spôsobov

Čo ponúka ďalej anglický park na jeseň? Vychutnať si dnes môžete jesennú prechádzku po 20 – hektárovom úseku tohto parku. Pri prechádzke sa návštevník ocitne ako keby „v inom svete“. Môže za to niekoľko zaujímavostí ale aj súčasný jesenný šat parku. Pri prechádzke môžete obdivovať okrem spomínaného sekvojca mamutieho aj okolité gigantické stromy vo svojej krásnej jesennej farebnosti.

Vychutnať si ďalej môžete jesennú atmosféru na Lujzinom ostrovčeku, ale pozornosť dokáže upútať aj okolité popadané lístie, ktoré hreje nielen oči, ale aj príjemne šuští pod nohami. Návštevník neostane ukrátený ani o pekný výhľad, ktorý ponúka tzv. umelý kopec. V jeho výške takmer 15 metrov si môžete pozrieť dokonalo všetky odtiene jesennej prírody. Zelená farba v celom parku sa tak strieda s červenou, oranžovou a žltou.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Niekoľko zaujímavostí o parku

  • Park v Dolnej Krupej patril medzi najkrajšie kaštielne skvosty vtedajšieho Uhorska.
  • Navrhol ho architekt Christian Henrich Nieben.
  • Park v minulosti dosahoval až 100 hektárov pôdy.
  • Park sa nechal v minulosti inšpirovať antickou mytológiou. Nachádzali sa v ňom sochy ako Psyché, Najády ale svoje miesto tu našlo aj tzv. sedadlo múz, či napríklad Minervino miesto.
  • Pri fontáne za kaštieľom, z ktorej tiekla pitná voda (studnička) bola tiež mramorová doska s veršami vo francúzštine: „Vždy živá, svieža a čistá, sladký beh môjho života. Šťastný priateľ prírody, ktorý takto vidí plynúť svoje dni.“
  • Najpoetickejší opis krás dolnokrupského kaštieľa nachádzame v liste Terézie Brunsvikovej grófovi Migazzimu z augusta 1819: „Čím podľa mňa predstihuje Dolná Krupá podobné parky je to, že to nie sú záhrady, ale maľby, kresby, forma, farebnosť, všetko je tu motivované, to je pochopenie druhu stromov, to hovorí, to sú tóny. Niečo povedia a skutočne im možno rozumieť (…). Množstvo a výber exotických drevín, prekrásna vegetácia ponúka nevšednú krásu…“.
  • Do dnešného dňa nájdeme v okolí parku, gigantické stromy, tzv. umelý kopec, obelisk, umelú jaskyňu (tzv. Grotta), rokokový pavilón Ludwiga van Beethovena a Lujzin ostrov.
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Tamojší park dokáže potešiť aj v tomto ročnom období milovníkov prechádzok, histórie alebo napríklad bežcov. Prechádzky v historickom parku si môžete vychutnať denne od 8.00 do 18.00 hod.

Okrem parku si môžete prezrieť aj Kaštieľ v Dolnej Krupej, ktorý je jeho súčasťou. Ako uvádza Trnava na svojom webe, od októbra do apríla je otvorený od utorka do piatku, v čase od 8:00 do 15:30 hod., pričom posledný vstup je 14:30 hod. V sobotu a nedeľu je kaštieľ otvorený na základe telefonickej dohody (minimálne 5 návštevníkov).

Tip na farebné prechádzky: Jesenná krása  kúsok autom od Trnavy
21
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM