Tlačové správy

Slováci preskočili Rakúšanov v návštevnosti Kúpeľov Luhačovice

Rok 2014 bol už druhým v poradí, ktorý potvrdil tendenciu enormného rastu záujmu Slovákov o Kúpele Luhačovice (Lázně Luhačovice), a.s. S počtom 1900 klientov a medziročným nárastom o takmer 40 % preskočili Slováci aj vlani Rakúšanov, ktorých prišlo do Luhačovíc cca 1200.

Ilustračný obrázok k článku Slováci preskočili Rakúšanov v návštevnosti Kúpeľov Luhačovice
Zdroj: Dnes24.sk

Pritom až do roku 2012 boli Rakúšania suverénnou zahraničnou jednotku v návštevnosti najväčších moravských kúpeľov. Spolu v minulom roku navštívilo akciovú spoločnosť Kúpele Luhačovice 33 124 klientov, z toho bola približne desatina zo zahraničia.Viac ako polovica zahraničných hostí prišla zo Slovenska. Informoval o tom výkonný riaditeľ Kúpeľov Luhačovice Ing. Jiří Dědek, MBA.

,,Slováci objavili čaro luhačovických kúpeľov, predovšetkým tunajšie zachované stavby ich najvýznamnejšieho architekta Dušana Jurkoviča. Spolu so svetoznámou Vincentkou, polohou blízko hraníc a špičkovými službami, si tak Luhačovice posilnili pozíciu Slovákmi najnavštevova­nejších českých kúpeľov. Nebývalý rast trvá už tretí rok a je podporený marketingovými a PR aktivitami Kúpeľov Luhačovice na Slovensku. Kým za rok 2012 navštívilo kúpele okolo 1000 Slovákov, vlani to bol takmer dvojnásobok. Slovensko patrí k našim najrýchlejšie rastúcim trhom. Potvrdzuje sa správnosť nášho zámeru získať väčší podiel na slovenskom trhu.

Vlaňajšie poradie návštevnosti zo zahraničia je nasledujúce – Slovensko, Rakúsko, Izrael, Nemecko a Rusko. Slovenská klientela je najpočetnejšou zahraničnou z pohľadu počtu osôb v rokoch 2013 a 2014. Z pohľadu počtu pobytových dní (prenocovaní) je však rakúska klientela podstatne významnejšia, pretože prichádza na dlhšie liečebné pobyty. Slovenský trh však rastie najrýchlejšie a je z pohľadu počtu pobytových dní na druhom mieste za Rakúskom. Kým Slovensko je na vzostupe, izraelský trh bol výrazne poznamenaný nestabilnou politickou situáciou a sankcie a klesajúca cena ropy sa zase nepriaznivo odrazili na ruskom trhu,“ zhodnotil vývoj návštevnosti J. Dědek.

Dodal, že výrazným spôsobom k nárastu celkovej návštevnosti Kúpeľov Luhačovice, a.s., ale aj Slovákov zvlášť, prispel ALEXANDRIA **** Spa & Wellness hotel, kde kúpele zaznamenali vlani medziročný nárast o 1100 hostí. Celkovo v roku 2014 využilo služby ALEXANDRIA **** Spa & Wellness hotela, viac ako 6 500 hostí.

Luhačovice však nie sú len cieľom kúpeľných a wellness pobytov, či jednodňových výletov, ale tradične sú aj významným zamestnávateľom Slovákov a miestom stretávania sa českej a slovenskej kultúrnej a politickej reprezentácie. Dôvodom je jazyková, kultúrna a geografická blízkosť a bohatá história vzájomných vzťahov.

,,Kúpele Luhačovice, a.s. v súčasnosti zamestnávajú 475 osôb, z toho je 22 Slovákov. Najčastejšie u nás zastávajú pracovné pozície fyzioterapeutov, lekárov, masérov a všeobecných sestier. Zamestnávanie Slovákov je bezproblémové, v ČR sa uznávajú doklady o vzdelaní a praxi. Skúsenosti máme s nimi pozitívne. V súčasnosti by sme radi náš tím posilnili a preto aj na Slovensku hľadáme nových pracovníkov. Záujem máme o fyzioterapeutov – fyzioterapeutky, lekárov – lekárky, masérov – masérky, čašníkov a servírky a plavčíkov. Môžeme ponúknuť aj ubytovanie za prijateľné sumy. V súčasnosti navyše prebiehajú rekonštrukcie ubytovacích kapacít s cieľom zvýšiť ich štandard na požadovanú úroveň,“ konštatoval J.Dědek.

Z histórie slovensko-českých vzťahov v Luhačoviciach

Luhačovické kúpele v roku 2013 začali novú tradíciu Dní slovenskej kultúry, ktorá sa stretla s veľkým záujmom a ohlasom. Toto podujatie prispieva k obnoveniu a podpore tradície česko-slovenskej vzájomnosti. Nadväzuje pritom na tradíciu Československých porád, ktoré sa konali v Luhačoviciach v rokoch 1908–1938. V Luhačoviciach pôsobili tri výrazné osobnosti pochádzajúce zo Slovenska, ktoré spájal okrem priateľstva aj vrelý vzťah k tunajším kúpeľom. Boli nimi architekt Dušan Jurkovič, ktorého krásne stavby zdobia kúpele až do súčasnosti, národný buditeľ, kúpeľný lekár a iniciátor stretnutia Čechov a Slovákov MUDr. Pavol Blaho a správca Cyril Holuby, ktorý založil v Luhačoviciach miestnu odbočku spolku českoslovanskej jednoty. Traduje sa, že Dr. Blaho s Cyrilom Holubym boli „luhačovskými Slovákmi“, ktorí sem začali pozývať svojich slovenských priateľov, aby proklamovaná československá jednota nebola prázdnym pojmom. Najväčšiu a najdôležitejšiu úlohu v rozvoji kúpeľov zohral MUDr. František Veselý, lekár, balneológ, zakladateľ a riaditeľ prvej akciovej spoločnosti kúpeľov luhačovických, ktorého snom bolo vybudovať kúpele slovanské duchom i tvarom. S odstupom času možno povedať, že sa mu podarilo jeho víziu naplniť. Na konci dvadsiatych rokov minulého storočia, v čase, keď väčšina kúpeľných miest na západe Čiech bola prakticky v cudzích rukách, zdobili moravskoslovenské pomedzie neprehliadnuteľné kúpele, ktoré vlastnili Česi, a ktoré sa stali aj miestom stretávania Čechov a Slovákov.

Slovenskí návštevníci si vychutnávajú v Luhačoviciach nielen tradičné kúpeľné a relaxačné služby, ale chodia sem aj za nezabudnuteľnými kultúrnymi zážitkami. Povestné luhačovické kultúrne leto má medzinárodný charakter. Kúpele Luhačovice majú nenapodobiteľnú atmosféru, ku ktorej od mája do septembra patria kolonádne koncerty rozmanitých kultúrnych žánrov. Ak človek hľadá miesto pre príjemný relax, pohodu a zároveň aj zaujímavý program, ktorý mu spríjemní pobyt, Kúpele Luhačovice sú to pravé miesto na zdravotnú dovolenku a oddych. V Luhačoviciach sa dá príjemne stráviť deň prechádzkami, posedením vo vynovenom kúpeľnom parku, ochutnávaním tunajších svetoznámych minerálnych vôd a obdivovaním rozprávkovo krásnych stavieb v štýle ľudovej secesie, ktoré tu po sebe zanechal Dušan Jurkovič. Najnovšie sa do Luhačovíc chodí aj za gurmánskymi zážitkami na Food Festival Luhačovice.

Viac informácií: www.LazneLuhacovice.cz a www.HotelAlexandria.cz.

Kontakt na personálne oddelenie pre záujemcov o zamestnanie:

Mgr. Vladimíra Juřeníková
personálna manažérka
tel.: +420 577 682 204
e-mail: jurenikova@lazneluhacovice.cz

Kúpele Luhačovice hodnotia vlaňajšok ako oživenie aj prísľub do budúcna
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM