Dominika Handzušová Hokej

Slováci zbabrali vyhratý zápas: Dostali lekciu z agresivity

Turnaj 4 krajín v Trnave má za sebou svoj prvý hrací deň. Za Nemecko sa hetrikom blysol Napravnik. Slováci sa blysli tiež, ale v úplne inom svetle...

Ilustračný obrázok k článku Slováci zbabrali vyhratý zápas: Dostali lekciu z agresivity
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Turnaj otváral zápas Nemecka s Dánmi, ktorý bol rozhodnutý prakticky už po prvej tretine. Tú vyhrali Nemci 3:0 a v ďalšom priebehu zápas udržiavali. Napravnik pridal dva góly v oslabení a zaknihoval hetrik. Až v závere pustili Dánsko viac do šancí a tak brankárovi Böhmovi pokazili čisté konto. Vysoké vedenie však bez problémov udržali.

To už sa nedá povedať o Slovákoch. Diváci, ktorí si našli cestu na trnavský štadión, budú ešte dlho nechápavo krútiť hlavami. Naši mladí reprezentanti totiž predviedli ukážku z hokejovej učebnice, kapitola: Ako si prehrať zápas.

Poriadok pred bránou

V prvej tretine sme mali čo do šancí navrch. Vynikali najmä obrany, hrali sme síce veľmi dlho v oslabení, ale Húska si nemusel robiť starosti s nebezpečnými strelami. Väčšinu schytali ešte hráči pred ním. Čo sa dostalo až na bránu, to gólman dobre videl. Bondra či Hecl mali dokonca úniky na bieloruskú bránu, v zakončení však zlyhali. Bondrov úmysel prečítal Verbický a Heclovo bekhendové zakončenie stačil ešte zblokovať hokejkou posledný hodený hráč.

Slováci sa predsa len dostali do vedenia, keď Verbický neudržal puk a nevšimol si, že ho má vedľa seba, čo využil Peter Horvath. V ďalšom priebehu hry Slováci svoj náskok zvýšili na 3:0 po trefe Miroslava Strušku zblízka a pekne zvládnutom blafáku Radoslava Bondru. V druhej tretine už ale Bielorusi zvýšili tempo hry a naznačili, že tu nie sú len do počtu.

Zázračný obrat

V tretej sa postarali o dokonalý obrat. Vo všetkých góloch mali prsty bratia – dvojičky Pacenkinovci. Predviedol sa najmä Alexej, ktorý si vyslúžil aj ocenenie pre najlepšieho hráča zápasu. Znížil na 1:3 a 2:3 a sám zápas rozhodol krásne predvedeným nájazdom. Jeho kontaktný gól prišiel presne minútu pred koncom, po ňom si vzalo Bielorusko oddychový čas, ale brankár čakal, ako sa vyvinie vhadzovanie. Práve keď sa jeho tímu podarilo vytvoriť si hustý tlak pred Húskovou bránou, pobral sa na striedačku a cestou už sa mohol tešiť z vyrovnania – puk upratal do siete Alexander Pacenkin.

Na striedačke Bielorusov tak zavládla veľká radosť, na tej našej rozčarovanie. Zápas dospel do predĺženia a následne k nájazdom, v ktorých sa nám ale nedarilo. Rozhodol tak jediný úspešný nájazd – keď si Alexej Pacenkin s Húskom spravil čo chcel.

Niet čo dodať

Ťažko sa po zápase hľadali slová. Tréner Anton Bartánus ochotne odpovedal na všetky otázky, poznáme ho však ako výrečnejšieho. „Jednoznačne sme mali zápas v rukách a mali sme ho udržať. K tomu niet čo dodať,“ povzdychol si hlavný tréner. „Ťažko povedať, či sa prejavilo uspokojenie zo stavu 3:0,“ snažil sa nájsť príčiny prehry, no jedno predsa zavážilo. „Bielorusi nám dali lekciu z agresivity v priestore pred bránou. My sa tam hráme, akcie sú pekné, ale nie sú dotiahnuté do konca.“

Z chýb sa poučiť

Napriek dvom asistenciám nebol so zápasom spokojný útočník Oliver Pataky. Vyčítal si, že sa mu nepodarilo jeho šancu využiť na gól. S ním sme sa vrátili k prvej tretine, síce zvládnutej, no dosť náročnej. „Hrali sme skoro jej polovicu v oslabení, to na prvú tretinu nemôže byť, aby sme stále hrali v štyroch. Niektorí sme tam sedeli na striedačke a pomaly sa ani nedostali na ľad. Druhí zas boli unavení, lebo boli stále na oslabeniach. Toto určite nemôžeme dopustiť do ďalšieho zápasu, musíme hrať disciplinovanej­šie.“ Zo svojich chýb sa chcú chlapci poučiť, no na túto prehru čo najskôr zabudnúť. Už na druhý deň ich totiž čaká ďalší súper a bolo by veľmi zlé, keby ich prehra mátala v hlavách…

Slovensko – Bielorusko 3:4 po nájazdoch (1:0, 2:0, 0:3 – 0:0)

Góly: 8. Horvath (Bondra), 24. Struška (Oško, Pataky), 26. Bondra (Pataky, Valent) – 41. Alexej Pacenkin (Borisov, Alexander Pacenkin), 59. Alexej Pacenkin, 60. Alexander Pacenkin (Alexej Pacenkin, Belevič), 65. Alexej Pacenkin.

Strely na bránu: 33:37 (11:11, 10:12, 9:12 – 3:2).
Vylúčenia: 5:2, presilovky a oslabenia: 0:0.
Rozhodovali: Baluška, Müllner – P. Šefčík, J. Tvrdoň. Diváci: 161.

Slovensko: Húska – Hatala, Vadovič, Michal Roman, Kolesár, Pokorný, D. Trška, J. Danko, Mihalko – P. Horvath, Pe. Valent, R. Bondra – M. Hecl, Sádecký, Lešťan – Pataky, Oško, Struška – Heldák, Ondrušek, M. Sloboda.

Bielorusko: Verbický – Grišin, Borisov, Šikut, Magalecký, Timošenko, Vorobej, Pašik, Muzyčenko – Astankov, Terešenko, Piľja – Alexej Pacenkin, Belevič, Alexander Pacenkin – Kucyr, Farafontov, Gavrilenko – Alexandrovič, Salnik, Pozňak.

u18: Slovensko - Bielorusko
30
Galéria
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM