Peter Štrbo Rôzne

Slovenské a maďarské regióny vytvoria zoskupenie územnej spolupráce

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) by sa mal v budúcnosti stať členom Európskeho zoskupenia územnej spolupráce. O podmienkach jeho založenia budú regionálni poslanci diskutovať na svojom najbližšom rokovaní v pondelok 30. mája.

Ako sa uvádza v materiáli pripravenom na zasadnutie zastupiteľstva, podmienky pre cezhraničnú spoluprácu v Európskej únii (EÚ) sa v uplynulých rokoch podstatne zmenili. Na rozdiel od predchádzajúcich období sa stala spolupráca konkrétnych území v EÚ veľmi významnou a prioritnou.

V rámci vznikajúceho Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) sa počíta so spoluprácou maďarských území v Podunajsku s dvomi slovenskými regiónmi. „Predpokladá sa účasť štyroch partnerov. Ide o región Győr-Moson-Šopron a Komárom-Ostrihom v Maďarsku a Nitriansky samosprávny kraj a Trnavský samosprávny kraj na Slovensku,“ píše sa v materiáli.

Prvé informatívne stretnutia všetkých zúčastnených strán sa uskutočnili už počas minulého roka. V priebehu nasledujúceho obdobia by mal predseda NSK Milan Belica rokovať so svojimi partnermi o podmienkach založenia EZÚS. Po jeho vzniku budú môcť slovenské a maďarské regióny vytvárať spoločný program pre rozvoj svojho územia.// „Ten môže byť aplikovaný pri uskutočňovaní spoločných projektov pre infraštruktúru, koordináciu plánovania a uskutočňovania maďarsko-slovenskej stratégie a pri dosahovaní štandardného vodohospodárskeho programu,“// uvádza sa v materiáli.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM