Dominika Handzušová Šport

Slovenské majstrovstvá a pohár v cyklokrose na Slávii: Aká bola trať a kto vyhral?

Čo rozhodlo o víťazoch a aká bola trať v Trnave? Pozrite si výsledky majstrovstiev Slovenska a vyvrcholenie Slovenského pohára v cyklokrose.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské majstrovstvá a pohár v cyklokrose na Slávii: Aká bola trať a kto vyhral?
Zdroj: TASR

Slovenský cyklokrosár z CK Banská Bystrica Martin Haring v Trnave obhájil titul majstra Slovenska v kategórii mužov – elite. V športovom areáli Slávia v pretekoch na 60 minút triumfoval pred Ondrejom Glajzom s náskokom 1:20 min. Glajza sa stal šampiónom v kategórii mužov do 23 rokov. Tretie miesto si vyjazdil Jaroslav Chalás (+1:24 min). Medzi ženami získala titul majsterky Slovenska Janka Keseg Števková.

Istota nominácie

„Bola to rýchla trať, kde sa v podstate rozhodlo na začiatku. Podarilo sa mi totiž odpojiť od veľkej skupiny a to ovplyvnilo ďalší priebeh,“ uviedol víťaz pretekov Haring. V prípade dobrej výkonnosti a zdravia by s určitosťou nemal chýbať v záverečnej nominácii reprezentačného trénera Róberta Glajzu na MS v českom Tábore. „Formu sa budeme snažiť ešte vyladiť počas januára. Práve z Tábora, kde sa jazdil v minulom roku Svetový pohár, mám najlepší výsledok a to 13. miesto. Veľmi rád by som to zopakoval,“ naznačil ambície slovenský cyklokrosár.

K uzavretiu nominácie na majstrovstvá sveta dôjde až po 3. januári. „Istotu by mali mať Martin Haring, Ondrej Glajza a dvojica juniorov Jakub Kurty a Matej Ulík. Širšia nominácia sa určí po absolvovaní piatich zahraničných pretekov, na základe výsledkov v medzinárodnej konfrontácii sa rozhodne o ďalších menách, ktoré pocestujú na svetový šampionát. Samozrejme bude rozhodovať i zdravotný stav,“ povedal Martin Fraňo, predseda cyklokrosovej komisie.

Vyvrcholenie Slovenského pohára

Národný šampionát bol zároveň aj záverečným 15. kolom Slovenského pohára, v ktorom najviac bodov v jednotlivých pretekoch (muži – elite + muži do 23 rokov) nazbieral Glajza (Stevens Znojmo). Medzi juniormi sa stal víťazom Matej Ulík (OŠK TATRAN, Liptovská Osada) a v ženskej časti (ženy + juniorky) triumfovala Lívia Hanesová (CK Banská Bystrica).

Podujatie v Trnave tak bolo vyvrcholením celého seriálu Slovenského pohára. „Ten mal oproti predchádzajúcim ročníkom stúpajúcu úroveň nielen z hľadiska množstva zahraničných pretekárov, ale i slovenských pretekárov. Zaznamenali sme rekordný počet kôl a priamym vyvrcholením boli práve majstrovstvá, kde sa zúčastnili iba najlepší Slováci. Po prvýkrát sa konal šampionát v Trnave, kde je špecifická trať, ktorá sa nachádza na úplnej rovine. Prialo nám i počasie a preteky prebehli bez problémov,“ konštatoval Fraňo.

výsledky MSR v cyklokrose – Trnava:

  • muži: elite + do 23 rokov:
    1. Martin Haring (CK Banská Bystrica) 59:10 min – majster SR mužov,
    2. Ondrej Glajza (Stevens Znojmo) +1:20 min – majster SR mužov do 23 rokov,
    3. Jaroslav Chalás (PŠK REPROGAS) +1:24
  • juniori:
    1. Jakub Kurty (ISAKO šport) 42:47 – juniorský majster SR,
    2. Matej Ulík (OŠK TATRAN, Liptovská Osada) +46 s,
    3. Kristián Zimány (MŠK Žiar n.Hronom – CK) +58
  • ženy + juniorky:
    1. Janka Keseg Števková (OUTSITERZ) 37:11 min – majsterka SR žien,
    2. Lívia Hanesová +1:50 min,
    3. Erika Glajzová (obidve CK Banská Bystrica) +2:26 – juniorská majsterka SR

celkoví víťazi SP po 15. kole:

  • muži: elite + do 23 rokov: 1. Ondrej Glajza (Stevens Znojmo)
  • juniori: 1. Matej Ulík (OŠK TATRAN, Liptovská Osada)
  • ženy + juniorky: 1. Lívia Hanesová (CK Banská Bystrica)

Foto: ilustračné

MSR cyklokros
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM