Rastislav Búgel Kultúra

Snažili sa o to 10 rokov, napokon ich uvidíme na vlastné oči: Do Trnavy dorazia vzácne relikvie sv. Térézie!

Pre mnohých veriacich Trnavčanov nastane veľká chvíľa. Po rokoch žiadostí, budú na Slovensko dovezené relikvie svätej Terézie z Lisieux. Telesné pozostatky sú uložené v drevenej, pozlátenej truhle za nepriestrelným sklom. Pozrite, kedy ich budete môcť uvidieť v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Snažili sa o to 10 rokov, napokon ich uvidíme na vlastné oči: Do Trnavy dorazia vzácne relikvie sv. Térézie!
Zdroj: Dnes24.sk

"Relikviár putuje po celom svete, už obišiel všetkých päť kontinentov. O relikvie Terézie je po celom svete veľký záujem, na Slovensku sme sa o to pokúšali až desať rokov,“ hovorí sestra Hermana, hovorkyňa Roku zasväteného života. Na Slovensku budú jej relikvie vystavené od 10. do 24. januára 2016.

23 slovenských miest za štrnásť dní

Relikviár prejde všetky väčšie mestá na Slovensku, začína v Bratislave. Pozostatky budú vystavené aj v nočných hodinách a počas vystavenia relikvií pripravuje každá farnosť vlastný duchovný program.

Telesné pozostatky sú uložené v drevenej, pozlátenej truhle, ktorá bola vyrobená v Brazílii. Váži okolo 250 kilogramov, jej súčasťou je aj nepriestrelné sklo. Relikviár prenášajú šiesti ľudia a po dvoch sa striedajú pri jej strážení.

Tajomná vôňa ruží

V životopise Svätej Terézie je uvedená jej citácia, že bude z neba sypať ruže. Patrili medzi jej obľúbené kvety a existujú svedectvá, ktoré hovoria o tom, že pri otvorení hrobu z jej pozostatkami, bolo z jamy cítiť vôňu ruží.

Vôňa ruží sprevádza aj osobný príbeh sestry Hermany. „Poznala som kňaza, ktorý sa k svätej Terezke často modlil. Počas totality ho pri práci obklopila vôňa ruží a o pár minút nato ho prišli zatknúť pracovníci ŠTB za poburovanie, keďže sa venoval mladým ľuďom vo farnosti, kde v tej dobe pôsobil. Povedal mi, že svätá Terézia ho varovala.“

Kto je Terézia z Lisieux?

Terézia z Lisieux, je svätica, ktorá sa v pätnástich rokoch rozhodla vstúpiť do karmelitánskeho kláštora vo Francúzsku a zomrela veľmi mladá na tuberkulózu, mala len 24 rokov. „Napriek krátkemu životu, každý svoj skutok obetovala Bohu za nesmrteľné duše,“ uviedla sestra Hermana.

Moje nebo nebude oddych, ale práca na nesmrteľných dušiach,“ priblížila posolstvo sv.Terezky sestra Hermana. Jej životopis sa rýchlo rozšíril po celom svete, napriek tomu, že je to len útla knižočka.

Veriacich oslovuje práve tým, že každý jeden skutok robila pre oslavu Boha. „Dnes by sme povedali, že aj pitie kávy robila takým spôsobom, aby to bolo na oslavu Božiu. Každému skutku dala úmysel, nazývala to že robí skutky lásky," opisuje Terezku sestra Hermana.

Počas svojho života obdivovala Janu z Arku a po smrti sa stala, spolu s Janou z Arku, patrónkou Francúzska. Bola vyhlásená aj za patrónku misií, hoci nikdy neopustila Francúzsko. Za svätú bola vyhlásená 17. mája 1925 pápežom Piom XI. Pápež Ján Pavol II. ju vyhlásil za učiteľku Cirkvi v roku 1997.

Relikviár bude v Trnave vystavený 23. januára 2016, konkrétne v Katedrále sv. Jána Krstiteľa a Reholi menších bratov – Františkánov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM