Monika Hanigovská Rôzne Správy

Spoznávate trnavské bytovky na fotke? Toto prvenstvo im už nikto nevezme!

Obraz Trnavy, ako ho poznáme dnes, vypĺňajú z veľkej časti aj bytové domy. No nebolo tomu tak vždy a bytovky sa tu neobjavili zrazu a naraz.

Ilustračný obrázok k článku Spoznávate trnavské bytovky na fotke? Toto prvenstvo im už nikto nevezme!
10
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Nahliadnite s nami na malú chvíľu do sídliskovej histórie nášho mesta. Trnavu si dnes už bez bytoviek takpovediac ani nedokážeme predstaviť. Do prvých bytov sa ľudia v našom meste začali sťahovať v 50-tych rokoch minulého storočia. My sme si však posvietili na sídlisko, ktoré sa môže popýšiť zaujímavým prvenstvom v rámci celej Trnavy. Pozrite sa s nami naň bližšie.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Výstavba v Trnave mala kedysi tehlový charakter. To sa však neskôr zmenilo. Prvotným priekopníkom bolo vtedajšie sídlisko ČSM. Známe aj ako sídlisko Československého zväzu mládeže. Vtedajšie sídlisko ČSM aj dnes ľahko nájdeme.

„Ide o úsek Špačinskej od križovatky s Rybníkovou po kruháč pri obchodnej akadémii,“ ozrejmil pre predstavu Tomáš Guniš, vedúci odboru územného rozvoja a koncepcií Mestského úradu v Trnave.

Vráťme sa však k vzniku vtedajšieho sídliska ČSM. „V riešenom území boli navrhnuté bytové domy s počtom 700 bytov s príslušnou občianskou vybavenosťou. Autorom urbanistického riešenia bol Krajský projektový ústav Bratislava – Ing. arch Tengler. Financovanie výstavby bolo zo štátnych zdrojov. Investorom bol Krajský investičný útvar,“ uvádza radnica na svojom webe.

A práve s týmto sídliskom sa viaže pozoruhodná zaujímavosť. „Na tomto sídlisku sa po prvý raz v Trnave použil panelový systém výstavby,“ dodal magistrát.

Stavbu sídliska ČSM realizovali Pozemné stavby Trnava. Bytovky takéhoto druhu sú vôbec prvými panelákmi, ktoré vyrástli v Trnave. A pre bližšiu predsavu, o ktoré paneláky presne ide? Jedná sa o štyry rádovo za sebou postavené paneláky, ktoré na svojom mieste stoja doteraz. Ide o panelák dnes označený ako Špačínska 2,4,6,8,10, ďalej Špačínska 12,14,16,18,20, Špačínska 22,24,26,28,30 a Špačínska 32,34,36,38,40.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Zisťovali sme však aj ďalšie zaujímavé informácie. Podľa Tomáša Guniša boli tieto štyri prvé trnavské paneláky na vtedajšom sídlisku ČSM dokončené v roku 1964.

A ako nám ďalej Tomáš Guniš ozrejmil, panely sa nedovážali, ale vyrábali priamo na mieste. „Podľa informácií od pamätníkov sa vtedy panely vyrábali ešte priamo na mieste stavby,“ prezradil nám na záver.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

S týmito bytovkami  v Trnave je spätá zaujímavosť. Aha, aké prvenstvo im patrí
10
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM