Dominika Handzušová Futbal

Stavba City Areny sťaží podmienky: TOTO sú ciele Spartaka pre jarnú časť sezóny

Futbalisti trnavského Spartaka majú pred sebou náročnú časť sezóny. Pre dostavbu City Areny budú od apríla hrávať na cudzom štadióne a neustále tak na zápasy dochádzať.

Ilustračný obrázok k článku Stavba City Areny sťaží podmienky: TOTO sú ciele Spartaka pre jarnú časť sezóny
Zdroj: TASR

Šiesty tím po jesennej časti chce zabojovať o účasť v budúcom ročníku Európskej ligy. Cieľom je tiež finiš s výstavbou nového štadióna.

Prioritou štadión

„Do druhej časti sezóny vstupujeme s pokorou. Chceme, aby sa Trnava prezentovala úspešnými výsledkami nielen na športovom, ale aj na finančnom či marketingovom poli. V prvom rade chceme dostavať štadión, to je priorita. Mal by byť hotový k 23. augustu, vtedy plánujeme slávnostné otvorenie. Sme v rokovaniach s Laziom Rím v súvislosti odohrania otváracieho zápasu na novom štadióne,“ otvoril tlačovú konferenciu pred začiatkom jarnej časti ligy generálny manažér Spartaka Viktor Blažek.

Náročný pre Spartak bude najmä záver ročníka, keď od 11. apríla nebude hrať v domácom prostredí. Sezónu dohrá v Zlatých Moravciach. „Neustále dochádzanie a cestovanie bude náročné, musíme sa s tým však vysporiadať. Chceme atakovať Európsku ligu, rovnako sme si vytýčili cieľ postúpiť do popradského finále Slovnaft Cupu,“ konkretizoval ďalšie ciele Blažek.

Trnavčania počas zimy absolvovali tri sústredenia v zahraničí, postupne sa pripravovali v Maďarsku, Česku a Turecku. V kádri prišlo k viacerým zmenám, sedem hráčov odišlo, rovnaký počet do klubu prišiel. Tím okrem iných opustili brankárska jednotka Dobrivoj Rusov či krídelníci Ivan Schranz s Erikom Jendrišekom. Na radosť fanúšikov „andelov“ v mužstve zostal ofenzívny stredopoliar Ján Vlasko, o ktorého sa eminentne zaujímala Wisla Krakov.

Bez domáceho prostredia

„My sme takí kočovníci, nemáme vlastné ihrisko. Nacestovali sme sa dostatočne aj počas zimy. Sústredenia v Maďarsku, Česku i Turecku však boli veľmi užitočné. Zranenia sa nám s výnimkou dvojice Kuzma, Vyskočil vyhýbali. Zo Sparty prišla ponuka pre Schranza, myslím, že to je aj dobrá reklama pre Spartak, že futbalista od nás bude pôsobiť v tak slávnom klube. V prípade Jendrišeka sme trochu sklamaní, boli sme dohodnutí, že u nás zostane do konca sezóny. Namiesto toho uprednostnil poľské mužstvo z dolnej polovice tabuľky,“ hodnotil zimnú prípravu a pohyby v kádri trnavský tréner Juraj Jarábek.

Kapitán FC Marek Janečka za kabínu potvrdil, že hráči sa už na jarnú časť sezóny tešia. „Je niečo iné trénovať a hrať súťažné zápasy. Najmä preto sa na druhú časť sezóny už veľmi tešíme. Verím, že sme sa kvalitne pripravili na netradičnú jar.“

„Čaká nás azyl v Zlatých Moravciach, kde sme hrali aj Európsku ligu. Vcelku sa nám na ihrisku ViOn-u darilo, takže dúfam, že to zopakujeme. Odchody a príchody hráčov sú súčasťou futbalového života, som presvedčený, že stále sme dobrý kolektív,“ uviedol Janečka.

Nový domovský stánok Spartaka City Aréna bude štadiónom štvrtej kategórie. Trnavčania sa budú sťahovať do Zlatých Moraviec najmä preto, že rekonštrukcia čaká aj západnú tribúnu, ktorá je ako jediná momentálne v prevádzke. Po novom by mala navýšiť svoju kapacitu o tisíc miest. Meniť sa bude aj kompletná hracia plocha.

Káder FC Spartak Trnava pre jarnú časť Fortuna ligy 2014/15:

  • brankári: Ivan Kelava, Matej Strapák, Adam Jakubech, Bojan Kneževič
  • obrancovia: Marej Janečka, Milan Bortel, Patrik Banovič, Matúš Čonka, Miloš Nikolič, Martin Tóth, Patrik Čarnota
  • stredopoliari: Ján Vlasko, Erik Sabo, Kamil Kuzma, Boris Bališ, Lukáš Greššák, José Casado, Erik Jirka, Cléber Nascimento, Marek Hlinka
  • útočníci: Peter Sládek, Martin Mikovič, Marek Vyskočil, Jakub Vojtuš

Sumár príchodov:

  • Ivan Kelava (Granada/Šp.)
  • Adam Jakubech (Tatran Prešov)
  • Miloš Nikolič (ViOn Zlaté Moravce)
  • Marek Hlinka (Dukla Praha)
  • Peter Sládek (Spartak Myjava)
  • Jakub Vojtuš (Olhanense)
  • Jaroslav Repa (AS Trenčín)

Sumár odchodov:

  • Dobrivoj Rusov (Piast Gliwice/Poľ.)
  • Jean Paul Farrugia (Hibernians FC/Škót.)
  • Matej Siva (Iskra Bočice)
  • Ivan Schranz (AC Sparta Praha/ČR)
  • Erik Jendrišek (Cracovia Krakov/Poľ.)
  • Nikolas Špalek (MŠK Žilina)
  • Róbert Richnák (ŽP Šport Podbrezová)

Sumár prípravných zápasov (bilancia: 4 výhry, 3 remízy, 3 prehry, skóre: 26:13)

FC Spartak – KFC Komárno 5:0 (góly Trnavy: Schranz, Sabo, Sládek, Vyskočil, Nikolič)
FC Spartak – Thermál Veľký Meder 4:1 (Sabo, Tóth, Mikovič, Vyskočil)
AC Sparta Praha – FC Spartak 0:0
FK Bohemians Praha – FC Spartak 0:0
LASK Linz – FC Spartak 2:1 (Sabo)
FC Spartak – 1. FC Slovácko „B“ 10:1 (Sládek 3, Cleber 3, Sabo, Čonka, Schranz, Nikolič)
FC Spartak – Šonan Bellmare (Jap.) 1:4 (Sabo)
FC Spartak – Debrecín VSC 0:0
FC Spartak – Spartak Moskva 2:3 (Čonka, Sabo)
FC Spartak – Haladás Szombathely 3:2 (Cleber 2, Mikovič)

Rozpis zápasov jarnej časti Fortuna ligy nájdete TU.

Tlačovka Spartaka pred začiatkom jarnej časti
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM