Monika Hanigovská Kultúra Rôzne

Štofo z kapely Hudba z Marsu: Svetom sa šíri stále viac depka, to je pre nás výzva

Trnavská kapela Hudba z Marsu po dlhšom čase nedávno ohlásila comeback. Vyspovedali sme speváka a gitaristu Michala „Štofa“ Štofeja.

Ilustračný obrázok k článku Štofo z kapely Hudba z Marsu: Svetom sa šíri stále viac depka, to je pre nás výzva
Foto: Peter Regec / Zdroj: Facebook

Pred pár dňami vám vyšiel nový chytľavo-vtipný singel Cops Can't Dance (Pomáhať a chrániť). Vo videoklipe v hlavnej úlohe vystupuje muž zákona, ktorý odstavuje a kontroluje auto. Čo bolo impulzom k takémuto stvárneniu klipu a vôbec k danému textu?

Všetci máme s mužmi zákona svoje skúsenosti. Pesnička silno rezonuje medzi ľuďmi. Asi preto, že sa našli v opisovaných situáciách. Pravdupovediac, keď uvidím niekde policajta, vôbec sa necítim bezpečnejšie. Skôr sa mi vždy zrýchli tep a modlím sa, aby ma nezastavil, hoci nie som žiadny cestný pirát.

Ak sa nemýlim, klip sa natáčal v okolí Trnavy. Zábery sú však doplnené o text, v ktorom stojí „kukni, aha Petržalka, už sa mu ruka hojdá…“. To schválne?

Petržalku spomíname, lebo je vstupnou bránou na Slovensko pri ceste z Rakúska a Maďarska. Veľakrát sa nám stalo, že sme precestovali v zahraničí tisíce kilometrov a nevideli jedinú dopravnú hliadku. Akonáhle sme však prekročili naše hranice, už tam boli. O pár kilometrov zase a zase a každý deň. Takže ten kontrast je tam zjavný.

A čo by ste robili, kebyže vás teraz zastavia policajti?

Keby ma zastavili, zaspievam im poslednú pasáž – policajti, poďte s nami tancovať.

Kde sa natáčal klip?

Klip sme natáčali na kúpalisku Kamenný mlyn v Trnave a v Dolných Otrokovciach pri Hlohovci. Toto kúpalisko sme si vybrali preto, lebo bolo čerstvo obnovené. Modrý náter dna bol fotogenický – ako stvorený na popové video. Stihli sme to tesne pred napustením vody.

Kamenáč je už akousi trnavskou legendou. Chodievali ste tam?

Samozrejme. Občas si tam aj zaplávame a pochutnáme na fajnových langošoch.

Piesne sú prevažne impulzívne. Čo vám dalo šťavu k opätovnej tvorbe?

Novú tvorbu sme neplánovali. Zahrali sme zopár koncertov a popri tom vznikli spontánne nové piesne. Tešíme sa, keď sa náš koncert premení na tanečnú zábavu. Preto sú aj naše songy prevažne dynamické a tanečné.

Ako vôbec vyzerá váš tvorivý proces, ktorý vyústi do hotového singla?

Vymyslím zopár veršov a kúsok melódie, nahrám si to do mobilu, naprogramujem základnú štruktúru v počítači, pošlem to chlapcom, na skúške si to potom zahráme, doladíme, prečistíme, nahráme a je to!

S akými pocitmi vychádzate po dlhšej odmlke pred publikum

Je to napínavé – vzrušenie, radosť aj strach.

Zmenilo sa?

Naše publikum sa nezmenilo – na našich koncertoch sa vždy stretnú najpozitívnejší ľudia z celého okolia. Ľudia sa vždy chcú odreagovať, zažiť niečo – to je stále rovnaké. Teraz však majú ešte viac možností zábavy – najmä virtuálnej. Preto sa musíme ozaj snažiť a byť super, aby sa zdvihli od počítačov a vybrali sa za nami do klubov.

Všetko to začalo v roku 1996, v zostave Štofo, Sigi, Macho, Vešpík a Katka. Prišlo prvé demo. Prvé spoločné dieťa – album Supervýlet. Prvé bodovanie v hitparádach. Potom druhý album Cosmodisc, s ktorým sa spája najmä známa pieseň Šakalík, prišli aj nové muzikantské posily. Nasledoval tretí album Trávnice a následne album Idoli. Tiež ste dobre zabodovali v Eurovison Song Contest 2009 spolu s folklórnym súborom Trnafčan. A neskôr nastalo dlhšie ticho. Na sklonku roku 2015 ste ohlásili turné, prišli fesťáky, akcie a pred pár dňami ste vydali policajný disko song. To je veľmi pekný takpovediac znovurozbeh. Čo máte v pláne ďalej?

Nemáme konkrétne plány, lebo človek mieni a Pán Boh mení. Chceme hrať a šíriť výberové vibrácie. Svetom sa šíri stále viac depka. To je pre nás výzva do boja! Vypočujte si aj novinku “Partyzánska”.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Trnavská kapela Hudba z Marsu
3
Galéria
Foto: Peter Regec / Zdroj: Facebook
Videoklipy trnavskej skupiny Hudba z Marsu
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM