Rôzne Rôzne

Stredoveká prešovačka v Trnave: Milovníci vína, prídete si na svoje!

Tohtoročnú vinársku sezónu v Trnave oficiálne otvorí v posledný prázdninový víkend tradičná Stredoveká prešovačka. Čo na ľudí čaká?

Ilustračný obrázok k článku Stredoveká prešovačka v Trnave: Milovníci vína, prídete si na svoje!
Zdroj: TASR

Počas jedného večera si mesto pripomenie svoju slávnu históriu spojenú s vínom a jeho výrobou. Štvrtý ročník tohto podujatia sa začne v piatok (2.9.) o 17.00 h na nádvorí trnavskej radnice a do mesta opäť prinesie atmosféru dávnych čias, kedy bola Trnava významným vinárskym a vinohradníckym centrom.

Mušt priamo z prešu

„Pre domácich aj návštevníkov Trnavy sme si na začiatok septembra pripravili otvorenie vinárskej sezóny tradičným podujatím Stredoveká prešovačka,“ uviedla Michaela Potočárová, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism s tým, že pravú atmosféru navodí historická skupina, ktorá stredoveký život predvedie pomocou hraných dobových scénok.

„Dievčiny budú bosými nohami šliapať hrozno, mladíci ho budú prešovať a návštevníci budú môcť ochutnať hroznový mušt priamo z prešu. Predvedú sa aj hudobníci a stredovekí šľachtici, ktorí ukážu, ako správne osláviť začiatok sezóny,“ dodala Potočárová.

Podľa jej ďalších slov sa na nádvorí radnice bude ako v stredoveku ochutnávať víno z tamojších vinárstiev. Tohtoročnou novinkou bude ochutnávka najstaršieho slovanského nápoja – medoviny, vrátane medoviny z Dolnej Krupej, ktorá získala ocenenie „Najlepšia medovina na svete“.

Sobotné vínne tour

„Stredoveká prešovačka aj tento rok otvorí jesennú vinársku sezónu v regióne TIRNAVIA, počas ktorej OOCR Trnava Tourism bude už tradične organizovať Sobotné vínne tour ponúkajúce degustácie lokálnych vín. Návštevníci absolvujú prehliadku Smolenického zámku a ochutnávku medu a medoviny u miestneho včelára a medovinára,“ priblížila riaditeľka. Pripomenula, že na jeseň sa opäť bude konať aj vinárske podujatie Jazz vo vinici v Suchej nad Parnou a Tradičný trnavský jarmok v historickom centre Trnavy.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM