Dominika Handzušová Kultúra

Stretnite sa s Kubinskými: V Galérii budú komentovať prehliadku svojej výstavy

Tvorba manželov Kubinských je v Galérii Jána Koniarka vystavená už takmer mesiac. Autori si pripravili špecialitku v podobe komentovanej prehliadky.

Ilustračný obrázok k článku Stretnite sa s Kubinskými: V Galérii budú komentovať prehliadku svojej výstavy
Zdroj: TASR

V Kopplovej vile si aktuálne môžete pozrieť výstavu Moniky a Bohuša Kubinských: Imagine. V utorok 7. júla však bude od 18:00 hod. na programe komentovaná prehliadka. Vstup na podujatie je voľný. Stretnúť tak môžete autorov a kurátora výstavy Romana Popelára. Výstava potrvá do 16. augusta.

Prevedie piatimi miestnosťami

„Expozícia je členená do piatich samostatných blokov v piatich miestnostiach galérie. Podľa manželov Kubinských sa touto výstavou finalizuje jedna dlhá etapa ich tvorivého obdobia,“ objasnil kurátor Popelár.

V úvodnej miestnosti podľa neho sú emotívne ladené témy s odkazom na nezmyselné obete vojny. Nadväzuje téma nekonečna, večnosti. Druhá výstavná miestnosť otvára tému meditácie a pokoja, tretia dostala pracovný názov Kabinet.

Odkaz na trnavskú výstavu

„Predposledná miestnosť sa viaže k Trnave, výstave s názvom Story, ktorú na jeseň pred dvadsiatimi rokmi pripravili pre Synagógu. Odkaz je krátky, ale efektný; atakuje zmysly (čuch, zrak),“ pripomína kurátor signifikantný znak Bohušovej tvorby.

Posledná miestnosť je dokumentačná, informačné panely dopĺňajú filmy o voľnej tvorbe, výstavách a exteriérových realizáciách manželov Kubinských. „V dvoch umeleckých dielach je ešte raz podčiarknutá ideová línia tvorby: konfrontácia duchovna, energie a živlov, ktoré formujú náš život,“ dodáva Popelár.

Mohlo by vás zaujímať:
Aj tento rok môžete stráviť Leto v galérii: Pozrite si program júlových tvorivých dielní

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM