Rôzne

Študenti v Trnave predstavia pozoruhodný vozík: Je ovládaný mimikou a myšlienkami

V Trnave už o niekoľko dní bude predstavený pozoruhodný vozík. Ten je ovládaný mimikou a myšlienkami.

Ilustračný obrázok k článku Študenti v Trnave predstavia pozoruhodný vozík: Je ovládaný mimikou a myšlienkami
Zdroj: TASR

Študenti Materiálovotechno­logickej fakulty (MTF) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Trnave upravili v rámci výskumno-vývojového projektu Think and Go elektrický vozík pre hendikepovaných tak, aby reagoval na myšlienky a mimiku používateľa. Navrhli a implementovali hardvérové riešenie pre riadenie elektrického vozíka i jeho miniatúrnej verzie. Zároveň vyvíjajú softvér, ktorý dokáže dobre rozpoznávať a zaznamenávať signály tela zdravotne postihnutého používateľa a následne ich prenášať do pohybu vozíka.

Bezdotykovo

Vozík plánujú predstaviť v utorok 11. júla v Trnave v budove Materiálového výskumu MTF a Univerzitného vedeckého parku CAMBO. Hlavným prínosom projektu študentov je možnosť bezdotykového riadenia mobilných elektrických vozíkov s využitím moderných technológií a myšlienok človeka s uplatnením najmä v nemocniciach, Health Care zariadeniach či v domovoch sociálnej starostlivosti.

Pacienti s telesným postihnutím či po operácii budú môcť ovládať svoj vozík bezdotykovo – len pomyslením na smer pohybu, prípadne pohybom hlavy v danom smere. Jediným manuálnym bezpečnostným prvkom by malo byť Stop tlačidlo.

Aj v iných odboroch

Softvér, ktorý študenti vyvíjajú, sa môže rovnako uplatniť aj v iných odboroch – v psychológii, v zdravotníctve a podobne. Riešenie je vyvíjané v spolupráci s firmou Qintec, a.s., ako aj v spolupráci so Slovenskou zdravotníckou univerzitou, doktorkou Elenou Žiakovou, odborníčkou na neuroplasticitu.

Projekt Think and Go realizovali v končiacom akademickom roku 2016/2017 na MTF STU študenti, ktorí sa téme rozhodli venovať mimo školských povinností v skupine mladých vedcov Minerva group pod vedením Maximiliána Strémyho a pod záštitou prorektora STU Olivera Moravčíka.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM