Rastislav Búgel Kultúra

Svetová súťaž Trienále plagátu Trnava 2015: Otvorili výstavu finalistov

Hlavnú cenu na 9. ročníku medzinárodnej súťaže Trienále plagátu Trnava (TPT) získal Alain Le Quernec z Francúzska. Ocenenie Master’s Eye Award udelila porota Stefanovi Sagmeisterovi z USA.

Ilustračný obrázok k článku Svetová súťaž Trienále plagátu Trnava 2015: Otvorili výstavu finalistov
Zdroj: TASR

Mená víťazov oznámila medzinárodná porota na slávnostnom otvorení výstavy finalistov súťaže vo štvrtok 3. septembra. Takmer štyri stovky plagátov z celého sveta si bude možné pozrieť do 29. novembra v priestoroch Galérie Jána Koniarka v Kopplovom kaštieli. Slávnostné oceňovanie víťazov je naplánované na 15. októbra.

Viac ako 3500 plagátov

Do TPT 2015 zaslali autori z 50 krajín všetkých kontinentov spolu 3564 plagátov. Do finále postúpilo 369 plagátov od 175 tvorcov, z ktorých medzinárodná porota vybrala najlepšie. Slovensko v porote zastupoval Julo Nagy. Na slávnostnom otvorení TPT povedal, že prekvapujúca bola rôznorodosť prihlásených prác. Žiadna z kategórií počtom ani kvalitou podľa neho neprevyšovala ostatné a rovnako sa medzi svetovou konkurenciou nestratili slovenskí tvorcovia. „My máme na Slovensku veľmi dobrých tvorcov plagátov, a to naprieč generáciami,“ povedal Nagy. Horšie je to podľa neho už na strane zadávateľov, ktorí nepociťujú potrebu komunikovať prostredníctvom plagátu. „Kvalita našich dizajnérov sa na ulici neobjavuje,“ konštatoval porotca TPT.

Ocenili aj ďalších

Okrem hlavných cien boli na TPT udelené aj ďalšie. Najlepší študentský plagát vytvoril a Cenu rektora Vysokej školy výtvarných umení získal David Babka z Česka, Cenu Slovenského centra dizajnu v Bratislave Švajčiar Matthias Hofmann. Cenu primátora mesta Trnava získal Thiago Lacaz z Brazílie, Cenu predsedu Trnavského samosprávneho kraja Milan Mikula zo Slovenska. Slovenské centrum dizajnu v Bratislave udelilo svoju cenu Matiasovi Hofmannovi zo Švajčiarska.

Zapísané ako oficiálne logo

K aktivitám TPT 2015 patrí aj výstava diela Jula Nagya v Galérii Medium v Bratislave v čase od 4. do 29. septembra, dnešná prednáška a diskusia s členmi medzinárodnej poroty Noc osobností dizajnu v Connect Coworking v Bratislave. Mladý dizajenér Ján Šicko sa od 29. septembra do 30. októbra predstaví výstavou Memory v Slovenskom inštitúte vo Viedni. A od 26. novembra do 24. januára bude v galérii dizajnu v Hurbanových kasárňach v Bratislave výstava tvorby grafika a zakladateľa TPT Jozefa Dóku ml. Dóka je autorom aj loga TPT –Slniečka. Riaditeľ GJK, ktorá je hlavným organizátorom všetkých doterajších ročníkov trienále, Róbert Němeček povedal, že aktuálne sa galérii podarilo vysporiadať vlastníctvo tohto diela a je zapísané ako oficiálne logo TPT na patentovom úrade.

Patrí medzi najväčšie

TPT patrí k najväčším, najvýznamnejším a rešpektovaným podujatiam svojho druhu na svete. Záštitu nad ním má minister kultúry SR, predseda Trnavského samosprávneho kraja a Medzinárodná rada pre dizajn ico-D.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM