Rastislav Búgel Samospráva

TAKTO bojujú so zimou v mestách Trnavského kraja: Výška nákladov na údržbu sa odvíja od počasia

Doterajší mierny priebeh zimy príliš nezaťažil rozpočty miest v Trnavskom kraji. Na zimnú údržbu komunikácií minuli samosprávy menej v porovnaní s inými rokmi, v rozpočtoch miest však samostatná kapitola na prostriedky pre tento účel zväčša nie je.

Ilustračný obrázok k článku TAKTO bojujú so zimou v mestách Trnavského kraja: Výška nákladov na údržbu sa odvíja od počasia
Zdroj: TASR

Mesto Senica má podľa hovorkyne Roderiky Petrákovej každoročne schvaľovaný rozpočet na celoročnú údržbu verejných priestranstiev. Do tejto položky patrí zametanie chodníkov, ciest a taktiež odhŕňanie snehu a posyp. „Mesto udržuje 130 km chodníkov a ciest, práce realizujú Technické služby Senica, a.s., pracujú aj zamestnanci mesta, prijatí na pozíciu pomocného robotníka a uchádzači o zamestnanie zaradení na menšie obecné služby,“ uviedla. Na údržbu majú technické služby k dispozícii tri traktory s pluhmi a dva posýpacie stroje. „V roku 2014 bol náklad na údržbu komunikácií 26.000 eur, za rok 2015 zhruba 40 000 eur,“ dodala Petráková.

V Piešťanoch je podobná situácia, podľa hovorkyne Evy Bereczovej Služby mesta Piešťany nemajú špeciálne vyčlenené prostriedky na udržiavanie svojich 109 km ciest a 206 km chodníkov. Používajú päť traktorov, jeden nakladač, štyri multikáry a na ručnom čistení sa strieda desať ľudí na dvoch pracovných zmenách. Za uplynulú zimu minuli pri údržbe na mzdové a ostatné náklady 64 190 eur.

Poskytovateľom služieb zimnej údržby komunikácií, chodníkov a verejných priestranstiev pre mesto Hlohovec je TKO Ekopres II. Firma vyhrala verejnú súťaž so sumou 73 255 eur. „Práce robia podľa potreby, v závislosti od poveternostných podmienok a účtované sú od výkonu,“ informovala hovorkyňa Zuzana Hrinková Siebenstichová. Dodala, že firma je schopná nasadiť do ulíc naraz päť traktorov, dva veľké sypače, malý sypač, dve UNC vozidlá a na odpratávanie snehu aj nákladné vozidlá, traktory s vlečkami či bagre a 10 osôb na ručné odpratávanie snehu. „Za zimnú údržbu 2015/2016 doteraz ešte nebola mestu vystavená žiadna faktúra. Na zimu 2014/2015 sme vynaložili sumu 38 892 eur,“ uviedla Hrinková Siebenstichová.

Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja (SÚC TTSK) má v agende 1592 km ciest 2. a 3. triedy a cesty 1. triedy na základe zmluvného vzťahu so Slovenskou správou ciest. Podľa hovorkyne Natálie Krištofíkovej v tomto roku zabezpečuje údržbu približne 260 zamestnancov pomocou 92 mechanizmov. „V prípade potreby a v kalamitných stavoch má SÚC TTSK zazmluvnené externé mechanizmy, ktoré sú v 24-hodinovej pohotovosti pripravené pomôcť na našich úsekov ciest,“ dodala. Ani SÚC TTSK nemá presne stanovený rozpočet na túto zimu, výška nákladov je závislá od počasia. Za sezónu 2014/2015 to bolo 4,386 milióna eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM