Monika Hanigovská Rôzne Rôzne

Talenty, ktoré preslávili naše mesto: 5 mien, na ktoré môžu byť Trnavčania pyšní

Aj keď Trnava je známa svojou históriou, o dobré meno sa jej postarali i samotní ľudia. Svojím talentom dokázali preraziť a mesto to môže len tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Talenty, ktoré preslávili naše mesto: 5 mien, na ktoré môžu byť Trnavčania pyšní
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Aj Trnava má či mala takýchto ľudí nemálo. A to aj napríklad v oblasti športu. My sme sa dnes zamerali práve na túto oblasť a vybrali sme spomedzi športovcov, na ktorých môžeme byť pyšní, rovnú päticu.

Trnavský futbalový kráľ

Anton Malatinský je trnavskou legendou. Aj napriek svojmu úmrtiu, stále prebýva v srdciach Trnavčanov. S menom tohto velikána sa spája aj trnavský futbalový štadión (od 14. januára 1998). Najnovšie sa Anton Malatinský skloňuje v súvislosti so sochou. Práve jeho podobizeň v nadživotnej veľkosti bude totiž už od piatka 19. augusta stáť na rohu ulíc Športová a Dolné bašty. Toni báči, ako ho prezývali hráči i fanúšikovia, získal so Spartakom viaceré tituly majstra československej li­gy.

Prečítajte si: Pocta legendárnemu trénerovi: V Trnave osadia sochu Antona Malatinského

Slovenský futbalový záložník a tréner, bol v roku 2000 ocenený aj cenou Trnavčan 20. storočia. Verejnosť si ho dodnes pamätá ako perfektného hráča, trénera, stratéga, pedagóga a psychológa. Počas zápasov vždy nechával svoje futbalové srdce na zelenom trávniku.

Olympionik Jozef Herda

Bol Trnavčanom, ktorý vyrastal neďaleko cukrovaru. Podľa miestnych sa vyznačoval húževnatosťou a pohybovým nadaním. Stal sa zápasníckou legendou. Športové dejiny si ho pamätajú a spájajú najmä s Berlínom 1936.

V Berlíne sa v danom roku na olympijských hrách zišla svetová špička. Náš rodák zdolal Švajčiara Hollingera a v druhom kole Maďara Kálmána aj Taliana Molfina. Herdu zastavil až Fín Koskel. Rozhodcovia určili za víťaza Koskela. Húževnatý rodák však nezaprel svoje nadanie a zdolal Estónca Välliho, čo mu zaručilo cenené striebro.

Jozef Herda bol 124-násobným reprezentantom Československa. Trnava si rodáka uctila pomenovaním námestia ale aj športového gymnázia.

Miriam Karperová-Hrdličková

Bývalá slovenská reprezentantka v behu na 400 metrov cez prekážky patrí do rady tých, ktorí sa postarali nášmu mestu o pekné meno.

Bola členkou Slávie Trnava. A stala sa niekoľkonásobnou majsterkou Slovenska. V roku 2001 sa zúčastnila aj na majstrovstvách Európy v Mníchove, kde v rozbehu dosiahla čas 57,88 sekúnd.

Libor Charfreitag

Čo spája Trnavu, klub AŠK Slávia, bronz aj zlato na medzinárodných súťažiach? Predsa rodák, kladivár Libor Charfreitag. Prebojoval sa do Svetového atletického finále, kde skončil na parádnej piatej priečke.

Trnavský rodák sa však môže popýšiť aj ďalšími krásnymi úspechmi. V roku 2007 si na atletických MS v Osake zavesil na hruď bronzovú medailu. O tri roky neskôr, v roku 2010, vybojoval zlatú medailu vo finále súťaže kladivárov na XX. Majstrovstvách Európy v atletike, ktoré sa konali v Barcelone.

Prečítajte si:Keď ich zbadáte, viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Trnava nebola Trnavou

Marián Kovačócy

Rodák z Trnavy, ktorý našu krajinu aj mesto reprezentuje v streľbe na olympijských hrách 2016 v Riu. Stratil však svoju šancu na postup do semifinále, keď trafil 114 terčov.

V roku 2001 sa stal v Káhire juniorským majstrom sveta a v roku 2004 v Nikózii juniorským majstrom Európy. Po dlhšej odmlke zabodoval v roku 2008, keď sa stal akademickým majstrom sveta a v roku 2009 sa v Maribore-Pragersku stal majstrom sveta v trape. Tu senzačne získal titul svetového šampióna.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

zdroje: wikipedia, tasr

Foto: ilustračné

Kto by ich nepoznal: Známe trnavské športové tváre
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM