Aktualizované Krimi

Terapeut údajne sexuálne zneužil neplnoleté dievča! Verzie prípadu sú podozrivé

Terapeut z resocializačného centra mal zneužiť mladé dievča. Na prípad dnes upozornila poslankyňa Natália Blahová (SaS). Zneužitých obetí je vraj viac!

Ilustračný obrázok k článku Terapeut údajne sexuálne zneužil neplnoleté dievča! Verzie prípadu sú podozrivé
Zdroj: Dnes24.sk

Natália Blahová hovorí, že o svojom tvrdení má dôkaz. "Videla som listinné materiály a rozprávala som sa s matkou zneužitého dievčaťa,“ povedala Blahová, ktorá o prípade písala vo svojom blogu. So zariadením nekomunikovala. Podľa medializovaných informácií sa prípad stal v Galante.

Štrnásťročná Natália mala mať podľa Blahovej po násilnom styku ťažké zdravotné a psychické problémy. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny Blahovej tvrdenia označilo za zavádzajúce a dezinterpretované fakty. Obvinenia odmietlo aj samotné zariadenie.

"Vyzývam ministra práce Jána Richtera, ministra školstva Petra Plavčana a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby v tejto veci začali šetrenie v zariadení a vyvodili dôsledky voči zodpovedným osobám. Rovnako vyzývam dozorujúceho prokurátora, aby vstúpil do konania a prešetril prípad,“ uviedla Blahová.

Prípad už rieši polícia

Polícia podľa trnavskej policajnej hovorkyne Márie Linkešovej prijala v minulosti dve trestné oznámenia v súvislosti s prípadom. Jedno stíhanie už zastavila.

„Dozorujúci prokurátor postup polície nespochybnil. V druhom prípade galantská polícia prijala trestné oznámenie, no nakoľko sa mal skutok stať mimo zariadenia, polícia trestné oznámenie postúpila vecne a miestne príslušnému okresnému riaditeľstvu,“ uviedla Linkešová. Tento týždeň prijali galantskí policajti podľa hovorkyne ďalšie trestné oznámenie.

Viac obetí?

Prípadov fyzického, psychického či sexuálneho násilia má byť podľa Blahovej niekoľko a zapojení majú byť do toho aj iní zamestnanci, napríklad zástupca riaditeľa centra. Klienti zariadenia mali byť podľa Blahovej vulgárne urážaní. Podrobné informácie napísala Blahová vo svojom blogu.

Čítajte aj: Spáchal úradník trestný čin? Prípad o chlapčekovi z Brehov riešia politici i generálna prokuratúra

Názov inštitúcie ani konkrétne mená nechcela Blahová spomenúť. Tvrdí, že zariadenie chce túto vec zatajiť a má brániť matke Drahomíre kontaktu s dcérou. Z centra ju podľa Blahovej nechcú prepustiť, pretože o jej umiestnení v ňom majú súdne rozhodnutie.

Dievčaťu sa napriek súdnemu rozhodnutiu už podarilo na matkino požadovanie odísť, upozornila poslankyňa v blogu. Raz večer však mala ujsť z domu, polícia ju vraj našla a upovedomila na to „sociálku“. Tí ju vrátili naspäť do centra, matka sa odvtedy k dievčaťu nevie dostať, má zakázané návštevy, napísala Blahová.

Trestné stíhanie

Matka dievčaťa podala trestné oznámenie vo veci zneužitia dcéry. Jedno už podala na terapeuta, to však malo byť zastavené. Ďalej podala návrh na predbežné opatrenie, aby bol prerušený pobyt Natálie v zariadení. Podnet na prešetrenie situácie v centre a sťažnosť dostalo i Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Prípad má na stole aj parlamentný výbor pre ľudské práva, podnet dala matka i detskej ombudsmanke Viere Tomanovej.

Spomínané zariadenie mala Drahomíre podľa Blahovej poradiť sociálna pracovníčka z úradu práce s tým, že podá žiadosť na súd – má to byť tak jednoduchšie, pričom ona bude jej kolíznou opatrovníčkou. Matka sa so sociálnou pracovníčkou nevie podľa Blahovej stretnúť, hoci sa domáhala kontaktu.

Čítajte aj: Sú gestapácke spôsoby u nás bežné? Ďalšie násilné odobratie dievčatka za asistencie polície!

Vo veci nemala kompetentná podať žiaden podnet ani nemala prešetriť situáciu v zariadení. Drahomíra preto podala trestné oznámenie i na ňu, a to za zneužitie právomocí verejného činiteľa.

"Prípad, o ktorom pani poslankyňa pútavo a zároveň zavádzajúco píše, poznáme, a preto sa dôrazne ohradzujeme voči nepravdám a účelovo deziinterpretovaným faktom, ktoré vo svojom texte uvádza,“ povedala Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Nevie teraz na „takéto závažné obvinenia zareagovať výpočtom dátumovo, časovo a obsahovo zoradenými faktami, zisteniami a aktivitami“. Obsažnejšiu reakciu chce ústredie práce poskytnúť v pondelok (12.9.) "Na to jednoducho potrebujeme aspoň minimálny čas,“ dodala Lukáčová.

"Máme redukované možnosti reagovať na nezmysly zverejňované na webe, všetci klienti a zamestnanci zariadenia sú mimo Slovenska na terénnom pobyte,“ uviedlo v stanovisku samotné resocializačné centrum. K prípadu sa chce vyjadriť po návrate zo zahraničia.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Otrasné homosexuálne ponižovanie zostalo bez trestu

Matka klamárka?

Matka podľa zariadenia klame, dieťa nemalo byť znásilnené jeho zamestnancom. Centrum tvrdí, že „túto kauzu dalo do pozornosti ešte pred medializáciou orgánom činným v trestnom konaní, prokuratúre i ústrediu práce a súdu, čo rozhoduje o maloletej“.

"Toho času je rodina maloletej prešetrovaná za domáce násilie páchané na dieťati na základe trestného oznámenia maloletej,“ dodalo zariadenie.

Detská ombudsmanka podnet preveruje. "Venujeme sa problematike, dávame dohromady všetky informácie,“ povedala Tomanová. Jej úrad podľa nej už spolupracuje s generálnou prokuratúrou, policajným prezídiom či ústredím práce.

O prípad sa zaujíma aj prezident SR Andrej Kiska. Podľa jeho hovorcu Romana Krpelana už požiadal policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby polícia v čo najkratšom čase prípad preverila a ak sa podozrenia potvrdia, aby zabezpečila ochranu maloletej.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM