Dominika Handzušová Rôzne

Tradičný trnavský jarmok: Kolotoče si budeme môcť užiť dlhšie

Trnava sa každoročne vracia k tradíciam dávnych miestnych trhov prostredníctvom tradičného jarmoku. Tento rok bude rozloženie stánkov veľmi podobné tomu minuloročnému. Niektoré atrakcie si budeme môcť vychutnať aj v pondelok.

Ilustračný obrázok k článku Tradičný trnavský jarmok: Kolotoče si budeme môcť užiť dlhšie
Foto: Dominika Handzušová

Miestne trhy bývali veľmi dôležité pre život i rozvoj Trnavy. Na ich konanie udelil mestu právo kráľ Belo IV. V Trnave sa pravidelne konalo osem veľkých trhov, ktoré sa časom zmenili na výročné. Na ten septembrový (vždy prvá sobota po 8. septembri) nadviazal Trnavský jarmok.

Prevádzku predĺži sviatok

Trnavský jarmok, to sú predovšetkým ľudové remeslá. Nechýbajú dobroty, husacina s lokšami, či burčiak. Jarmok sprevádza bohatý kultúrny program na Trojičke a vyhľadávanou atrakciou sú kolotoče. Práve tie ostanú v Trnave aj po oficiálnom termíne jarmoku. Trvať bude v dňoch 11. až 14. september, no keďže v pondelok 15. septembra je sviatok, niektoré atrakcie budú pokračovať aj v tento deň do 18:00 hod.

Pod hradbami ožije stredovek

Neoddeliteľnou súčasťou jarmoku je obľúbené podujatie Stredovek pod hradbami. Aj tento rok sa za starobylými hradbami v sade Antona Bernoláka utáboria šermiari a rytieri so svojimi družinami. Atmosféru a chuť stredoveku priblíži dobová kuchyňa, remeselná tvorba, šermiarske vystúpenia, ukážky lukostreľby a jazda na koni.

Rozmiestnenie stánkov

Po prvý raz sa Trnavský jarmok dostane na zrekonštruovanú Hlavnú ulicu. Priestor tu, na Trojičnom námestí a uliciach Divadelná a Radlinského dostanú remeselníci. Kolotoče budú na parkovisku na Dolnopotočnej, pri Balakove a medzi Orolskou a Dolnými baštami. Komerční predajcovia sa rozmiestnia na Paulínskej, Trhovej a Dolnopotočnej. Občerstvovacie centrá budú na Vajanského ulici na parkovisku pri „agrise“ a na Radlinského na parkovisku pod Bernolákovou bránou. Rozmiestnenie stánkov si môžete pozrieť na mapke v priloženej galérii.

Foto: ilustračné

Trnavský jarmok 2014
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM