Dominika Handzušová Rôzne

Tradičný trnavský jarmok netradične aj v pondelok: Vžite sa do jeho atmosféry

V piatok zívala Trnava prázdnotou, cez víkend sa už ľudia v priestoroch pri stánkoch tlačili. Trnavský jarmok mal pre vrtochy počasia dve tváre. Mesto sa rozhodlo o netradičné predĺženie a tak sme si ho mohli užiť aj v pondelok.

Ilustračný obrázok k článku Tradičný trnavský jarmok netradične aj v pondelok: Vžite sa do jeho atmosféry
Foto: Dominika Handzušová

Vytrvalé dažde, ktoré narobili na západnom Slovensku problémy, ľudí odradili od návštevy. Mesto Trnava po piatkovom prepadáku vyhlásilo predĺženie jarmoka aj na pondelok. Oplatilo sa.

Dve tváre jarmoku

V prvých dňoch Trnavského jarmoku stánky zahalené plastovými pokrývkami a celtami ostali bez obdivovateľov. S blížiacim sa večerom dážď ustal, i tak ale navštívilo jarmok menej ľudí. Odvážlivci, ktorí boli ochotní trochu zmoknúť, boli odmenení nezvyklým priestorom. Na cigánsku ani burčiak sa nečakalo v dlhých radoch, nájsť miesto pri stole nebol žiaden problém a obdivovať mohli aj dvoch remeselníkov naraz.

V sobotu to už bolo celkom inak. Tvorbu majstrov v dobových kostýmoch niekedy cez tlačenicu nebolo vidno vôbec. Prúd ľudí v tesnej blízkosti stánkov sa posúval len veľmi pomalým krokom. Atrakcie a tradície prilákali do historického centra Trnavy slušné množstvo ľudí.

Výhľad z veže

Na trmu-vrmu na Hlavnej, Divadelnej či na Trojičnom námestí ste sa mohli pozrieť aj z Mestskej veže. Región Tirnavia pripravil pre záujemcov znížené vstupné. Z ochodze vo výške 29 metrov tak bol unikátny výhľad na dav, ktorý vynovené trnavské korzo zmenil na obľúbené trhovisko.

Vône a chute histórie

Komu sa málilo prezeranie a nákupy, pre toho bol pripravený zaujímavý program. V centre bavili hudobné skupiny a divadelné predstavenia. Za hradbami, v Sade Antona Bernoláka, sa mesto vrátilo do stredoveku. Rozvoniavali dobroty opekané na ohni, pilo sa z dobových krčahov. Lukostrelci predstavili množstvo druhov šípov a aká je streľba nimi náročná si mohli záujemcovia sami vyskúšať. Hry boli pripravené aj pre deti, ktoré sa mohli povoziť na poníkoch.

Preneste sa aj vy do jarmočnej atmosféry, pozrite si fotky a krátke video v priloženej galérii.

Tradičný trnavský jarmok 2014
24
Galéria
Foto: Dominika Handzušová
Tradičný trnavský jarmok 2014
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM