Monika Hanigovská Rôzne

Trnava má nových čestných občanov mesta: Tieto osobnosti sa nimi stali

V Trnave sa udeľovali významné ocenenia. Čestné občianstvo mesta udelili lekárovi, vedcovi i vychýrenému kaviarnikovi. Udelené boli aj Ceny mesta ale aj Uznania za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu.

Ilustračný obrázok k článku Trnava má nových čestných občanov mesta: Tieto osobnosti sa nimi stali
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Slávnostné udeľovanie ocenení sa uskutočnilo v uplynulú nedeľu v sále Marianum na Arcibiskupskom úrade v Trnave. Udeľovali sa tam čestné občianstva nášho mesta a súčasne aj Ceny mesta Trnava, ale aj ocenenia s názvom Uznanie za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu mesta Trnavy.

Mesto udelilo čestné občianstvo lekárovi Štefanovi Kopeckému za celoživotnú činnosť v oblasti medicíny, čestné občianstvo in memoriam vedeckému pracovníkovi Richardovi Kvetňanskému za mimoriadny prínos v oblasti experimentálnej endokrinológie a kozmického výskumu v lekársko-biologických vedách a rovnako tento titul in memoriam bol udelený aj kaviarnikovi Ferdinandovi Thalmeinerovi.

Štefan Kopecký

Lekár – patológ prof. MUDr. Štefan Kopecký, PhD sa do nášho mesta presťahoval v roku 1935, kde žije dodnes. Pracovné aktivity oceneného odborníka sú pritom veľmi činorodé. Naša redakcia vybrala niekoľko z nich.

V roku 1960 sa stal primárom patológie Nemocnice s poliklinikou v Piešťanoch. V rokoch 1968 – 1977 pôsobil v Spolku lekárov SLS ako vedecký sekretár. Od roku 1992 prednášal anatómiu a patológiu na Fakulte humanistiky Trnavskej univerzity. Neskôr prednášal aj na Fakulte zdravotníctva a sociálnej práce TU. Je autorom vyše tristo odborných rôznych štúdií, ktoré odprezentoval na domácich aj zahraničných lekárskych fórach.

Bol niekoľkokrát ocenený za svoju publikačnú, prednáškovú a organizačnú prácu. Predsedníctvo Slovenskej lekárskej spoločnosti mu udelilo striebornú aj zlatú Hippokratovu medailu. V roku 1992 bol vyznamenaný medailou Jána Sambucusa a taktiež je vlastníkom niekoľkých ocenení Spolku lekárov v Trnave za najlepšiu prednášku.

Richard Kvetňanský

RNDr. Richard Kvetňanský sa navždy zapísal do odborných kruhov ako biochemik, endokrinológ a špičkový vedecký pracovník. Počas svojho života patril medzi uznávaných odborníkov a priekopníkov v oblasti stresu a stresovej odpovede organizmu. Taktiež sa spolupodieľal na množstve medzinárodných projektov v Európe, ale aj v Amerike. Bol kandidátom na Nobelovu cenu, ale aj priekopníkom kozmického výskumu v našej krajine, či koordinátorom prvého slovenského astronauta Ivana Bellu z kozmického centra Bajkonur.

Stal sa nositeľom Zlatej čestnej plakety SAV Jána Jessenia za zásluhy v lekárskych vedách, získal tiež štátne vyznamenanie Pribinoveho kríža II. triedy ale aj Pfitzerovej ceny za významnú osobnosť SAV. Zomrel 18. augusta 2016.

Ferdinand Thalmeiner

Medzi čestných občanov mesta Trnava in memoriam pribudol aj Ferdinand Thalmeiner, ktorý sa v našom meste preslávil ikonickou kaviarňou. Narodil sa síce v Nitre a študoval vo Viedni, no smrť vlastného otca zapríčinila jeho návrat do Trnavy, kde prevzal rodinnú kaviareň Oton. Táto povestná kaviareň bola niekoľkokrát premenovaná. Trnavčania si kaviareň na námestí obľúbili pod zľudoveným názvom Thalmeiner alebo dôverne U Taliho.

V tomto období legendárna kaviareň dosahovala vysokú úroveň a stretávali sa v nej mnohé popredné osobnosti predvojnovej i medzivojnovej Trnavy. Častým návštevníkom býval aj Mikuláš Schneider Trnavský s ktorým sa Ferdinand Thalmeiner priatelil. Neskoršie znárodňovanie podnikov spôsobilo, že Ferdinand Thalmeiner o svoju legendárnu kaviareň prišiel, keď podľa zachovaných materiálov podpísal „dobrovoľne“ kúpno-predajnú zmluvu. A tak sa v roku 1953 musel s rodinou do dvadsiatich štyroch hodín vysťahovať do obce Kľačno na strednom Slovensku.

Neskôr sa rodina presťahovala do Bratislavy. Známy a uznávaný majiteľ prosperujúceho podniku sa naraz stal pracovníkom Zberných surovín v Bratislave. Rodina trpela nedostatkom financií a musela popredávať vzácne kusy nábytku, či porcelánu. Ferdinand Thalmeiner zomrel 20. 2. 1975.

Ocenení Cenou mesta

Mesto súčasne udelilo aj Ceny mesta Trnavy. Toto ocenenie získala Adriena Horváthová a to pri príležitosti životného jubilea za reprezentáciu kultúrneho a spoločenského života mesta Trnavy, ďalšími ocenenými sú Bohuslav Kujovič a to pri príležitosti životného jubilea za prácu s mládežou v oblasti športu, Gabriela Záhradníková pri príležitosti životného jubilea za reprezentáciu mesta Trnavy v oblasti baletného umenia a in memoriam František Horňák za vynikajúce tvorivé vedecké výkony.

Udelené tiež boli aj ocenenia s názvom Uznania a zásluhy za rozvoj a reprezentáciu mesta Trnavy. Pri príležitosti životného jubilea za prácu so zdravotne postihnutými občanmi ho získal Alojz Partel, in memoriam bol ocenený hádzanársky hráč a tréner Ivan Hargaš.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM