Monika Földešiová Rôzne

Trnava pachtí po parkovacích miestach. Riešenie nadosah...

V Trnave pripadne na každých 1000 obyvateľov 330 áut. Keby radnica chcela vybudovať 7800 parkovacích miest, ktoré chýbajú pre vozidlá na trnavských sídliskách, potrebovala by 19 hektárov verejných plôch.

Dostala by sa tým hlboko pod normovanú rozlohu zelene na jedného obyvateľa, keď už v súčasnosti daných 11 m2 prekračuje Trnava iba o 0,58 m2. K tomu ešte potrebuje ďalšiu plochu pre 1400 chýbajúcich parkovacích miest v centrálnej mestskej zóne (CMZ).
Problém s parkovaním sa krajské mesto snaží riešiť čiastkovými opatreniami, budovaním nových parkovacích miest na úkor zelene alebo rôznymi dopravnými opatreniami. Takto sa do vlaňajška podarilo zabezpečiť 3329 státí pre autá v obytných súboroch.
V centre mesta sa magistrát snaží eliminovať nárast vozidiel napríklad zmenou dvojsmerných ulíc na jednosmerné, čo ale prináša negatíva ako predlžovanie jázd, problémy s trasovaním mestskej autobusovej dopravy či zhoršenie prehľadnosti na cestách. V súčasnosti zníženiu zaparkovaných áut nepomáha ani systém spoplatnenia parkovania. Za vstup do CMZ platí vodič 1 euro na deň a môže parkovať neobmedzene.
Pod úbytok parkovacích miest v centre sa podpísal zámer vybudovať pri Trnavskej univerzite park namiesto doterajšieho parkoviska. Práce sa začali a pre Trnavu to znamená mínus niekoľko desiatok parkovacích miest. Na druhej strane, v rovnakej lokalite pribudli dve privátne podzemné parkoviská otvorené pre verejnosť. Čoraz intenzívnejšie sa začína hovoriť o vybudovaní prvého parkovacieho domu v CMZ na ploche terajšieho parkoviska za obchodným domom Jednota. Mal by mať 500 státí.
Samospráva rozvíja aj myšlienku zvýšenia kapacity záchytných parkovísk v tesnej blízkosti CMZ, čo by prinieslo ďalších takmer 400 miest. Súbežne chce zmeniť aj systém poplatkov, pravdepodobne už na júnovom zasadnutí budú mestskí poslanci rokovať o hodinových platbách za státie v CMZ a o niečo nižších za státie na záchytných parkoviskách. Tam je nateraz parkovanie bezplatné.

tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM