Rastislav Búgel Kultúra

Trnava rozvoniavala gulášom: Súťažilo takmer 60 družstiev

Pás dlhý viac ako sto metrov zabralo popri ceste na Zelenečskej ulici 59 stánkov Medzinárodných majstrovstiev Trnavy vo varení guláša. Rozložili sa na ňom s kotlíkmi a stolmi súťažné družstvá z mesta, okolia, ale aj zo vzdialenejších kútov Slovenska a viacerých krajín.

Ilustračný obrázok k článku Trnava rozvoniavala gulášom: Súťažilo takmer 60 družstiev
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Súťažili už ôsmy raz a počet prihlásených rastie z roka na rok zhruba o 15 percent. Začínali na dvadsiatke súťažiacich.

Názvy jednotlivých družstiev boli rôzne – Čarodejnice zo Serede, Krto, Prespolní, Králi z Komenského, Pekelné anjelice, označovali tiež firemné zoskupenia ako Aga Team, Bokovka, Euroautoškola, dokonca prišli tri tímy súperiacich taxislužieb, a keďže sa blížia voľby, kuchárov vyslali aj viaceré politické strany. Zastúpenie mala aj Južná Kórea (vlaňajší víťaz), Maďarsko, Česko, Poľsko či Anglicko.

Povinnosťou každého tímu bolo uvariť pravý hovädzí guláš z najmenej piatich kilogramov mäsa, vzorky po 15. hodine začne hodnotiť porota na čele s primátorom Trnavy Petrom Bročkom. Ingrediencie si každá skupina kuchárov priniesla podľa vlastného uváženia a prísne si stráži recept. Anton Gašpar, zvaný Čert, z družstva Čertova pec, ktorý chodí po gulášových súťažiach už desať rokov, však prezradil, že podľa nich do guláša nepatrí voda. Buldoci, čo je družstvo trnavských hráčov amerického futbalu, zasa mäso podľa slov Ivany Uhlíkovej naložili na celú noc do špeciálneho nálevu, aby malo tú správnu chuť. Tím s názvom Basa prišiel z neďalekého nápravo-výchovného zariadenia v Hrnčiarovciach nad Parnou. Hlavný kuchár tímu Jozef Šmidovič priznal, že dnešný guláš je asi predsa o trochu lepší, než aký sa varí za múrmi väznice. "Pozvali sme našich kolegov na dobré jedlo, sľúbili nám, že prídu. Usporiadateľ tejto akcie na našu adresu vždy hovorí, že my sme jeho investícia, lebo jeden nikdy nevie, kde skončí. A my sa radi zúčastňujeme,“ uviedol.

Hlavný organizátor majstrovstiev Julián Blažek povedal, že nakúpil 4500 jednorazových hlbokých tanierov pre konzumentov. „Toto je asi najväčšia charitatívna akcia v Trnave,“ skonštatoval. Neprekáža mu, že niektorí z blízkej lokality sociálne slabších to „otočia“ aj viackrát. Na akcii nechýba nikdy dobrá nálada s hudbou. Tento rok, pre porovnanie, prišli uvariť aj rybári svoje hálászlé a jeden taliansky kuchár polievku minestrone.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM