Rôzne

Trnava získala prvenstvo v Národnej súťaži o cenu Európskeho týždňa mobility!

Trnava sa teší z prvenstva v Národnej súťaži o cenu Európskeho týždňa mobility (ETM) 2016. Pre mesto je výzvou a záväzkom pre budúci rok.

Ilustračný obrázok k článku Trnava získala prvenstvo v Národnej súťaži o cenu Európskeho týždňa mobility!
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Radnica má predstavu pripraviť ešte viac aktivít pre všetky vekové kategórie Trnavčanov, ktorých chce osloviť cielenejšou kampaňou. Trnava v tomto ročníku získala prvé miesto v hlavnej kategórii Aktívna samospráva.

Zdarma v MHD

Aktivity spájala snaha popularizovať pešiu, cyklistickú alebo hromadnú dopravu a poukázať na ekonomické prínosy inteligentnej a udržateľnej mobility nielen pre jednotlivcov, ale aj celú spoločnosť. Trnavčania mali napríklad možnosť presadnúť zo svojich osobných automobilov do autobusov MHD. Jeden deň – 22. septembra sa mohli bezplatne voziť všetci obyvatelia mesta, vodiči po preukázaní sa vodičským preukazom dokonca celý týždeň od 17. do 21. septembra.

„Táto ponuka ľudí oslovila, naša spoločnosť prepravila zhruba o desať percent viac cestujúcich ako bežne za rovnaký čas,“ uviedla hovorkyňa prepravcu Arriva Petra Helecz. Dodala, že záujem Trnavčanov hodnotia pozitívne a je podľa nej dobrým základom pre budúcnosť, kedy chcú cestujúcim intenzívnejšie ponúkať prepravu autobusmi ako alternatívu k automobilovej doprave.

O čom Trnava uvažuje?

Podľa vyjadrenia spolukoordinátorky ETM v Trnave Zuzany Jamborovej sa kampaň niesla v znamení hesla Rozhodnite sa pre mobilitu, ktorou podporíte hospodárstvo. Uskutočnil sa Deň športových talentov, Cyklobazár, Trnavský dobrý maratón, cykloprehliadka Trnavy s architektom i pokračovanie obľúbenej akcie Bercajgel (cajgel po trnavsky bicykel). Po prvý raz zastrešila organizáciu Kancelária Zdravé mesto Trnava.

Jamborová informovala, že Trnava uvažuje pre rok 2017 o organizácii ďalšieho ročníka národnej konferencie o cyklistickej doprave, cykloturistike a udržateľnej mestskej mobilite Cyklistická doprava. Tohtoročná sa konala 11. októbra v Martine, kde si boli Trnavčania prevziať aj ocenenie za ETM. Program kampane ETM na národnej úrovni koordinuje Slovenská agentúra životného prostredia, rezortná inštitúcia Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, vyhlasovateľom Národnej súťaže o cenu ETM je MŽP.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM