Monika Hanigovská Rôzne

Trnavčan Eugen z UCM prekvapuje koníčkom: Takéto parádne kresby tvorí vo voľnom čase

Študent Eugen navštevuje UCM v Trnave. Vo voľnom čase sa ako samouk venuje kresleniu. Pod jeho rukami vznikajú takéto parádne diela.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčan Eugen z UCM prekvapuje koníčkom: Takéto parádne kresby tvorí vo voľnom čase
9
Galéria
Zdroj: Eugen Laczo

Na Slovensku nájdeme množstvo ľudí, ktorí sa venujú vo voľnom čase rôznym zaujímavým činnostiam. Medzi takých patrí aj Trnavčan Eugen Laczo, študent trnavskej UCM. Vo voľnom čase sa totiž venuje aktívne zaujímavému koníčku – kresleniu.

Prečítajte si čo-to viac o sympatickom Trnavčanovi. Pozrite si aj jeho tvorbu, ktorá podľa jeho slov prekvapí najmä ľudí, ktorí ho vnímajú najmä ako študenta v odbore verejná správa a politika.

Študujete na UCM odbor verejná správa a politika. Asi dokážete ľudí prekvapiť tým, že sa venujete vo voľnom čase kresleniu…

Áno, určite to vždy každého prekvapí, keď sa o mne dozvedia, že kreslím a skoro každý na to reaguje otázkou, čo robím na UCM a prečo nie som niekde na umeleckej.

Ako dlho sa venujete vo voľnom čase tejto činnosti?

Venujem sa tomu v podstate od základnej školy. Vždy som troška kreslil, a teda samozrejme, že vo voľnom čase vo forme koníčka. Približne v posledných troch rokoch sa tomu aktívnejšie venujem ale stále vo voľnom čase.

Takže žiadnu umeleckú školu ste nikdy nenavštevovali? Ste samouk?

Presne tak, žiadnu umeleckú školu ani krúžok ani nič podobné. V podstate som sa k tomu dostal na základnej vďaka kamošovi, ten mal ozaj talent. Kreslil vždy najlepšie a troška som to od neho pochytil, a zrazu sa mi podaril prvý dobrý obrázok a už to išlo so mnou, čím ďalej tým bolo toho viac. Praxou to išlo ako sa hovorí ruka v ruke. Začal som sa učiť nové techniky a rozlišovať a používať rôzne ceruzky a podobne …až som sa dostal na takúto úroveň.

Zdroj: Eugen Laczo

Aké techniky pri tvorbe používate?

Kreslím rôznym štýlom. Trashpol, tribal, prskano, a originálne, tieňovaním – tak ako má vyzerať každá prekreslená fotka a podobne.

Zaujala ma napríklad akási 3D technika, pri ktorej kresba vyzerá tak, ako by sama ožila a vynárala sa zo samotného skicára…

Svojim spôsobom ide o jednoduché kreslenie. Trik sa spočíva v tom, že dobre vytieňujete danú kresbu a k tomu treba hodiť ešte adekvátny tieň mimo nej.

Ale také jednoduché to asi až tak nebude…

Ako som už spomenul, samotné nakreslenie nie je problém, kúzlo je v tom tieňovaní a samotnom tieni … k tieňovaniu som sa dostal po tom, čo ma na to nahovoril ďalší spolužiak. Ďalej som si pozrel par videí, kde som prišiel k vatovej tyčinke.

Zdroj: Eugen Laczo

K vatovej tyčinke?

S nimi som videl taký trik na internete. Bolo to v čase, keď som začínal tieňovať. Nepoužíval som dovtedy k tomu ceruzky, ale jednoducho som rozmazával kresbu prstom. Prst však zanechával otlačky na kresbe a nebolo práve podľa mojich predstáv. Vatové tyčinky používam dodnes.

Reč padla aj na ceruzky. Aké sú vhodné?

No, keď mám pravdu povedať, sám sa do nejakých hrúbok a tvrdostí ceruziek moc nevyznám. Používam mäkké obyčajné ceruzky a pastelky, s nimi sa dá kresliť od jemných farieb, až po sýte a k tým používam takzvané centroperá, sú tenké čiže sa s nimi dajú nakresliť a vyfarbiť rôzne tvary sýtou farbou.

Čo je pri vašom kreslení, či celom procese – tvorbe najnáročnejšie?

Myslím, že asi trpezlivosť. Ak už mám konkrétny náčrt, po ktorom sa už rozhodnem na ostro kresliť, tak potom kreslenie je už len hrajkanie sa. Práve s náčrtom je najväčší boj. Koľkokrát sa stane, že ruka neposlúcha a jednoducho to nejde. Nie jedenkrát som pokrčil papier – a hodil ho do koša. Určite to chce dávku praxe a trpezlivosti. Tieto veci sa zlepšujú spolu ruka v ruke.

Ako dlho povedzme trvá urobiť priemerne jednu takúto kresbu?

Dĺžka mojej práce záleží od rôznych faktorov akým je napríklad: štýl kreslenia, detaily kresby, rozmer kresby, jej veľkosť a podobne. Celkovo mi to trvá od tých najmenších po najväčšie zhruba tri až pätnásť hodín, boli však už aj kresby, na ktorých som nechal do tridsať hodín práce.

Boli už nejaké návrhy aj na kerky?

Áno, už som kreslil niekoľko desiatok návrhov na kerky. Nakresliť niečo nie je až taký problém, horšie je vymyslieť niečo z vlastnej hlavy, aby to bolo originálne.

Čo spolužiaci na škole, tvoríš aj pre nich?

Prvé roky to bolo tak trochu v tajnosti, ako sme sa však zoznamovali v škole, tak postupne začali ľudia na škole zisťovať, že kreslím. Našlo sa aj niekoľko záujemcov, pre ktorých som kreslil.

Čím všetkým sa inšpiruješ pri tvorbe?

Knižkami, hudbou, obrázkami, počítačovými hrami. Najčastejšie sa inšpirujem filmami alebo seriálmi. Každý film, či seriál má svojho fanúšika, tak keď niečo z toho nakreslím, tak si to vždy nájde toho svojho fanúšika.

FOTO: Takéto šikovné ručičky má Trnavčan Eugen Laczo
9
Galéria
Zdroj: Eugen Laczo

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM