Monika Hanigovská Rôzne

Trnavčanka Ivana ma šikovné ručičky: Nádhera, aké sviečky doma vyrába!

Aj Trnava má mnoho kreatívnych obyvateľov. Patrí medzi nich i Ivana Pajunková. Tá doma vyrába naozaj parádne sviečky. Veď si to pozrite.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčanka Ivana ma šikovné ručičky: Nádhera, aké sviečky doma vyrába!
Zdroj: Ivana Pajunková

Trnavčanka Ivana Pajunková sa venuje takejto tvorbe už približne sedem rokov. Za ten čas vyrobila mnoho krásnych a zaujímavých domácich sviečok. Impulzom k počiatočnej tvorbe bol pre ňu chov včiel u rodičov neďaleko Trnavy. Mnohé jej diela sa stali originálnymi darčekmi. My sme Ivanu o jej peknom koníčku vyspovedali.

Máte zaujímavý koníček. Kedy sa mu venujete?

Momentálne som na materskej dovolenke so svojou desaťmesačnou dcérkou, tak sa svojmu koníčku venujem podstatne menej, ako to bolo dakedy. Samozrejme, predtým to bolo vždy len po práci, ak som mala chvíľku voľna. Všetko závisí od množstva objednávok. Ak je toho viac, tak musím občas robiť aj po večeroch.

Prečítajte si:NOVÉ VIZUALIZÁCIE: Pozrite si, čo a kde nájdete v novej spoločensko-oddychovej zóne

Ako ste sa k výrobe sviečok dostali? Bola to láska na prvý pohľad?

Spočiatku to ani nebol môj koníček. Išlo skôr o spracovanie včelieho vosku, ktorý produkovali moji rodičia nakoľko chovajú včely. Tým som privoňala k svojim úplným prvotinám pri výrobe. Včelieho vosku ale nebolo až tak veľmi veľa, tak som skúsila spracovať aj zvyšky z nejakých sviečok, ktoré som si dakedy kupovala. Sviečky som mala odjakživa rada a preto som ich mala doma dostatok. Ale pri pálení týchto sviečok som zistila, že to nie je ono. Už roztavený vosk na výrobu nebol použiteľný. Tak som postupne začala pátrať po samotnej výrobe a začala som sa tomu venovať viac. Pritom som sa zoznámila s jednou pani, ktorá sa výrobe sviečok venovala celý život a tá mi dala veľmi vhodné rady, ktoré som zúžitkovala.

Vaši rodičia chovajú včely aj dnes?

Moji rodičia sa venujú včelárstvu stále, majú zopár úlikov a tak pre vlastnú potrebu rodiny máme med a z toho pri výrobe vzniká aj ten včelí vosk. Ten používam už aj pri výrobe kozmetiky – mastičiek, ktoré si vyrábam.

Takže je to koníček od detstva?

Od mala ani nie, nakoľko oni sa včelám začali venovať tak približne 7–8 rokov dozadu. Takže ja sa tomu venujem cca 6–7 rokov, viac nie.

Tvoríte sama alebo vám niekto pritom pomáha?

Všetko robím sama. Pomáhajú mi doma hlavne pri varovaní s dcérou. Pri samotnej výrobe sviečok mi nemajú ako pomôcť, tak si veľmi cením aj toto.

Prečítajte si:FOTO: Trnavský jarmok ako si ho už nepamätáme: Unikátne zábery spred 60 rokov

Ako sa vôbec vyrába sviečka?

Výroba závisí hlavne od typu sviečky. Podľa toho, či ide sviečka do skla, alebo sa odlieva, prípadne robí decoupage. V prvom rade je dôležitý pomer jednotlivých surovín na výrobu sviečky. Ťažké boli hlavne začiatky, kedy som pomery rôzne skúšala a sviečky som testovala. Pomer je dôležitý hlavne kvôli dlhšiemu horeniu sviece, aby sa neroztekala a aby plameň nebol príliš veľký. Veľa závisí od samotnej gramáže sviečky. Od toho sa potom samozrejme odvíja aj hrúbka knôtov.

Ako dlho trvá vyrobiť jednu sviečku?

Je to naozaj veľmi individuálne. Ako som už spomínala, záleží naozaj podľa typu vyrábanej sviečky. Najťažšia technika je pri odlievaní, keď výroba prechádza viacerými krokmi a musíte si dávať pozor, aby ste sviečku nepokazili, inak je nepoužiteľná. Časom som získala už väčšiu prax, ale na začiatku som jednu sviečku robila aj päť hodín s časom tvrdnutia. Každá sviečka ju ručne robená a opracovávaná, čiže naozaj mi prejde každá cez ruky.

Stávajú sa vaše sviečky originálnymi darčekmi?

Myslím si, že áno. Veľa ľudí mi už pri objednávke píše, že sa jedná o dar pre niekoho blízkeho. A mávam mnohokrát aj spätné väzby od kupujúcich, že darček ich blízkych veľmi potešil.

Máte obľúbený námet, tvar ktorý rada pri tvorbe sviečky opakujete?

Ja svoj obľúbený tvar ani nemám. Skôr by som to povedala naopak. Ľudia majú obľúbený tvar a je pár sviečok, ktoré naozaj opakujem a robím veľmi často. Zhodou okolností je to jedna z najťažších sviec – rozkvitnutá ruža, ktorá má tenké lupienky a je veľmi krehká.

Viete, koľko sviečok ste už vyrobili?

Ak sa mám priznať, tak to naozaj neviem. Je to už naozaj dávno, keď som vyrobila prvú sviečku a vo svojich začiatkoch som všetko, čo som vyrobila, rozdávala rodine a známym.

Prečítajte si:V Trnave otvoria športovisko, aké mesto ešte nemalo: Zaujme aj riešenie ako v Riu

Spôsobuje výroba sviečok úrazy? Načo si dávať pozor?

Nie, nemali by ste si pri výrobe nijak ublížiť. Treba si len dávať pozor pri topení parafínu, aby ste sa neobarili.

Nie je vám ľúto sviečky použiť? Predsa je za tým kopec času… alebo sú to len okrasné sviečky?

Určite nie sú sviečky len okrasné. Tým by predsa nespĺňali svoj účel. Všetky sviece sa dajú použiť. Ja sama obľubujem zapálené sviečky a doma mi ich vyhorí veľa. Ale verím tomu, že ľudia mnohokrát tie sviece nezapaľujú a nechávajú si ich ako spomienku prípadne ako dekoráciu.

Robíte aj plávajúce sviečky?

Áno, okrem iného vyrábam aj plávajúce sviečky. V začiatkom som vyrábala jednoduché tvary, ale postupom času sa snažím vždy objavovať niečo nové a zaujímavejšie, čo by aj ľudí oslovilo. Momentálne by som sa chcela zamerať aj na výrobu rezaných sviec, ale to asi naozaj až keď moja dcéra trošku podrastie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Pod jej rukami vzniká naozajstná krása: Trnavčanka vyrába parádne sviečky, FOTO
9
Galéria
Zdroj: Ivana Pajunková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM