Monika Hanigovská Rôzne

Trnavská automobilka vyhlásený spor rešpektuje: Chce poskytnúť viac garancií

Trnavská automobilka PSA rozhodnutie odborov o vyhlásení sporu rešpektuje. V tomto roku chce automobilka reagovať aj na ďalšie požiadavky zamestnancov.

Ilustračný obrázok k článku Trnavská automobilka vyhlásený spor rešpektuje: Chce poskytnúť viac garancií
Zdroj: TASR

Automobilka PSA Groupe Slovakia v Trnave predstavila počas vyjednávania k novej kolektívnej zmluve odborom viaceré kompromisné návrhy, naposledy ponúkla celkové priemerné zvýšenie miezd o 6,8 %.

Priemerná mzda v automobilke za rok 2017 dosiahla 1465 eur, priemerná mzda robotníkov bola na úrovni 1106 eur. Uviedol to v reakcii na piatkovú informáciu z Odborového zväzu (OZ) Kovo o vyhlásení sporu vo vyjednávaní hovorca automobilky Peter Švec.

Základné mzdy mali vzrásť

„Vo svojej ponuke reagujeme na prioritnú požiadavku vyjednávačov základnej organizácie (ZO) OZ Kovo, a to zvýšenie základných miezd, pričom základné mzdy zamestnancov sa zvyšujú každoročne. Vďaka minuloročnej dohode s OZ Kovo základné mzdy vzrástli v priemere o viac ako 6,3 %,“ informoval hovorca.

V tomto roku chce automobilka reagovať aj na ďalšie požiadavky zamestnancov, vďaka ktorým by poskytla viac garancií pre individuálny mesačný príjem a upravila svoje odmeňovanie tak, aby bolo motivujúcejšie.

Obrátili sa na sprostredkovateľa

Po ôsmich neúspešných vyjednávacích kolách sa vyjednávači OZ Kovo rozhodli obrátiť na sprostredkovateľa. Automobilka, ako dodal Švec, toto rozhodnutie rešpektuje, ale nepovažuje ho za prospešné pre zamestnancov.

„Ak je vôľa na oboch stranách, kompromisné riešenie možno nájsť za rokovacím stolom, k čomu vyjednávačov z OZ automobilka aj pozýva,“ doplnil.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM