Kultúra

Trnavská súťaž Trienále plagátu s rekordom: Najvyšší počet plagátov a autorov

Súťaž ešte nezačala, už sa môže pochváliť historickým rekordom. Na Trienále plagátu 2018 sa prihlásilo najviac autorov a zároveň zaznamenali organizátori i najvyšší počet plagátov.

Ilustračný obrázok k článku Trnavská súťaž Trienále plagátu s rekordom: Najvyšší počet plagátov a autorov
Zdroj: TASR

Historicky najvyšší počet – 1687 prihlásených autorov, a tiež najvyšší počet prihlásených plagátov – 4830, zaznamenal jubilejný 10. ročník celosvetovej súťaže Trienále plagátu Trnava (TPT). Do uzávierky v utorok (1.mája) prišli na adresu organizátora Galérie Jána Koniarka plagáty zo 63 krajín. Zo Slovenska prihlásilo svoju tvorbu 98 autorov.

V premiére aj z nových krajín

„Okrem tradičnej účasti dizajnérov sa databáza prihlásených rozrástla v tomto roku o plagátovú tvorbu z krajín doteraz neprihlásených. Záujem prejavili výtvarníci zo Singapuru, Peru, Čile, Nikaraguy, Kazachstanu, Egypta, Indie, Kuvajtu, Venezuely, Uruguaja či Indonézie,“ uviedla tajomníčka trienále Zuzana Dohnalová.

> Najviac plagátov prišlo z Číny (1455), Poľska (527), Taiwanu (461), Iránu (253), Slovenska (252), Česka (230) a Japonska (213).

TPT má kategóriu profesionálnych autorov, ktorých je prihlásených 3089, a študentov, tých je 1741. „V poslednej hodine uzávierky ešte prihlásili 57 plagátov,“ dodala Dohnalová. Finalisti TPT 2018 budú známi po zasadnutí medzinárodnej poroty 1. júna.

Výstavy finalistov aj v Bratislave

Slávnostné otvorenie trienále spojené s vyhlásením víťazov a udeľovaním cien je naplánované na 13. septembra. Výstavy finalistov, členov poroty potrvajú do 25. novembra a budú na viacerých miestach v Trnave, ale aj v Bratislave. Kurátor a koordinátor projektu je Robert Paršo. Súčasťou TPT 2018 bude rad sprievodných podujatí a aktivít, menších výstav, prednášok a workshopov usporiadaných v rovnakom čase aj v iných mestách na Slovensku označených značkou TPT 2018.

Autorom myšlienky usporiadať súťažnú prehliadku plagátovej tvorby je dnes už zosnulý výtvarník, Trnavčan Jozef Dóka mladší, po ktorom je pomenovaná aj jedna z hlavých cien TPT.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM