Rôzne

Trnavská univerzita udelila čestné doktoráty Petrovi Blahovi a Cyrilovi Vasiľovi

Trnavská univerzita (TU) v piatok udelila čestný doktorát bývalému rektorovi Petrovi Blahovi a arcibiskupovi Cyrilovi Vasiľovi. Slávnostný akt sa uskutočnil počas zasadnutia Vedeckej rady.

Ilustračný obrázok k článku Trnavská univerzita udelila čestné doktoráty Petrovi Blahovi a Cyrilovi Vasiľovi
Zdroj: TASR

Profesor Peter Blaho dostal titul doctor honoris causa za tvorivú a riadiacu činnosť, ktorou sa zaslúžil o rozvoj TU a za znovuobnovenie a rozvoj jej právnickej fakulty. Blaho je významným a uznávaným predstaviteľom slovenskej i európskej právnej vedy.

Patril k tým nemnohým učiteľom a vedcom, ktorí sa aj počas komunistického režimu vytrvalo venovali vede rímskeho práva a snažili sa tak udržať kontinuitu tradičného právnického vzdelávania a vedy. Začiatkom roka 1998 sa spolupodieľal na vytvorení Právnickej fakulty TU, funkciu jej dekana vykonával do roku 2000, kedy sa stal rektorom univerzity a na tomto poste pôsobil do roku 2007.

Arcibiskupovi Vasiľovi titul udelili za rozvoj a etablovanie katolíckej teológie na TU a za šírenie vedeckých výstupov katolíckej teológie mimo hraníc Slovenskej republiky. Ako bývalý vyučujúci na Teologickej fakulte (TF) TU, neskôr dekan a rektor Východného inštitútu v Ríme a v súčasnosti sekretár Kongregácie pre východné cirkvi v Ríme je medzinárodne významnou, uznávanou a oceňovanou osobnosťou v rámci katolíckej cirkvi, ako aj iných kresťanských cirkví.

Dodnes prichádza na Slovensko na TU i iné inštitúcie s prednáškami a homíliami. Svojimi odbornými konzultáciami prispel ku kvalitnej príprave zmluvy medzi Vatikánom a Slovenskou republikou. Docentskú habilitáciu získal v roku 1999 na Cyrilometodejskej teologickej fakulte Palackého univerzity v Olomouci. Na TF TU sa inauguroval a v roku 2005 bol menovaný za profesora.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM