Rôzne

Trnavská ZUŠ? Študoval na nej celý rad známych umelcov, sledujte tie mená

Základná umelecká škola (ZUŠ) Mikuláša Schneidera Trnavského v Trnave má v tomto školskom roku 714 žiakov. Keby sa dalo, mala by ich však aj o niekoľko desiatok viac.

Ilustračný obrázok k článku Trnavská ZUŠ? Študoval na nej celý rad známych umelcov, sledujte tie mená
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Lebo zhruba toľko detí z Trnavy i okolia každoročne táto škola musí odmietnuť pre nedostatok priestorov. No aj napriek tomu sa radí medzi najväčšie školské zariadenia svojho druhu na Slovensku.

Vlajková loď

Škola má v súčasnosti hudobný, literárno-dramatický a tanečný odbor, výtvarný odbor sa od nej odčlenil v roku 1991 a vznikla samostatná ZUŠ. V roku 1994 škola získala od ministerstva školstva certifikát o udelení čestného názvu ZUŠ Mikuláša Schneidera Trnavského. Od roku 1999 ju vedie Gabriel Kalapoš, známy v Trnave aj ako zbormajster viacerých úspešných speváckych zborov. Povedal, že škola pociťuje veľkú podporu u svojho zriaďovateľa – mesta Trnava, čo jej umožňuje ďalší rozvoj. Na tento rok napríklad dostala z mestského rozpočtu 130 000 eur, aby sa mohla pustiť do rekonštrukcie strechy svojej budovy na Štefánikovej ulici.

Vlajkovou loďou trnavskej ZUŠ je súťaž Schneiderova Trnava, ktorá dáva priestor na konfrontáciu umenia žiakov ZUŠ zo všetkých regiónov Slovenska v sólovej a komornej hre na husliach a v sólovej hre alebo štvorručnej hre na klavíri. „Je to naša myšlienka, súťaž organizujeme od roku 2000 a vyhlasuje ju ministerstvo školstva. Vlani prišlo do Trnavy 243 detí,“ povedal Kalapoš.

Známe mená

K úspešným absolventom trnavskej ZUŠ patria mnohé známe mená na poli kultúry – okrem iných operní speváci Pavol Remenár, Daniel Čapkovič a Štefan Kocán, hudobný skladateľ, dirigent, šéf Opery Slovenského národného divadla Pavol Bagin, básnici Ján Stacho a Jozef Mihalkovič, herci Soňa Valentová, Karol Čálik, Daniela Kuffelová, Kamil Mikulčík, Daniel Heriban, Dorota Nvotová, speváčky Mária Čírová a Dominika Mirgová, violončelistka Silvia Šarköziová, skladateľ Stanislav Hochel, svetoznámy violončelista Richard Vandra, baletný majster Dušan Nebyla, organista a pedagóg Peter Reiffers, lekár a moderátor Miloš Bubán, spisovateľ Jozef Heriban, či režisér Jakub Nvota.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM