Monika Földešiová Rôzne

Trnavské univerzity chcú spolupracovať, nie súperiť

Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave (UCM) a Trnavská univerzita (TU) po pätnástich rokoch koexistencie v jednom meste uzatvorili Memorandum o spolupráci.

Podpísali ho rektori Jozef Matúš a Marek Šmid na nedávnej konferencii UCM Marketing a médiá. Školy si chcú vymieňať skúsenosti a informácie o študijných programoch a metódach realizácie pedagogického procesu vo vybraných oblastiach štúdia a vedy a spoločne sa zúčastňovať na výskumných aktivitách v rámci národných a európskych projektov.
Memorandum zahŕňa aj využívanie knižničných fondov oboch univerzít, organizáciu konferencií a sympózií, podporu pri odbornom raste pedagógov a výmenu akademických informácií.
Krok k bližším kontaktom podnikli obe školy súbežne. Povedal to pre TASR rektor UCM Matúš. „Naše školy už majú vybudované svoje postavenie v rámci slovenskej akademickej obce a majú aj nadviazané rôzne druhy spolupráce s inými univerzitami. My napríklad aj s univerzitou v Mexiku, ale s TU doteraz nie. Pritom sídlo rektorátu UCM a TU sú vzdialené vzdušnou čiarou iba niekoľko sto metrov,“ uviedol Matúš. Vzťahy medzi inštitúciami boli doteraz na rôznej úrovni. Najviac si boli školy vzdialené, keď sa začalo hovoriť o spojení do jedného celku. K tomu nakoniec nedošlo, no rektor UCM pre budúcnosť nevie vylúčiť aj túto možnosť. „Teraz to nie je aktuálne, ale sú rôzne úvahy. Možno časom vznikne aj táto požiadavka,“ povedal. Situácia je však odlišná od tej spred niekoľkých rokov a podľa neho sa školy nepovažujú za konkurentov. „Už aj vzhľadom na zameranie našich študijných odborov,“ konštatoval Matúš.
Podľa rektora TU Mareka Šmida je súčasný stav samostatných univerzít dobrý. Každá zo škôl sa môže rozvíjať po svojej línii. „Práve špecializácia a k tomu úzka spolupráca môžu byť prijateľné pre široké spektrum uchádzačov o štúdium,“ uviedol Šmid. Spájanie by podľa neho nič neriešilo, skôr by mohlo prísť k turbulencii názorov. Trnavu práve dve univerzity a ďalšia fakulta Slovenskej technickej univerzity spolu s 20.000 študentmi robí zaujímavým univerzitným mestom. Šmid je presvedčený, že memorandum nebude iba formálne, ale vyústi do prospešných aktivít.
Obnovená Trnavská univerzita začala svoju činnosť v roku 1992, Univerzita sv. Cyrila a Metoda oslavuje v tomto roku 15. výročie svojho vzniku.

zdroj, foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM