Rastislav Búgel Rôzne

Trnavskí hasiči na špici: Patria medzi najlepších na Slovensku!

Trnavskí hasiči patria na Slovensku k najlepším v spolupráci so širokou základňou dobrovoľného hasičského zboru (DHZ). Spomedzi ôsmich krajov sú dobrovoľníci z obcí Trnavského kraja nasadzovaní na akcie ako jedni z najčastejších. Nechýbajú ani zásahy, na ktorých účinkujú iba oni.

Ilustračný obrázok k článku Trnavskí hasiči na špici: Patria medzi najlepších na Slovensku!
Foto: Rastislav Búgel

Podľa slov riaditeľa Krajského riaditeľstva (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR v Trnave Vojtecha Valkoviča majú v evidencii 161 zborov DHZ. „V najvyššej kategórii A je ich 24, v kategórii B je 105 zborov a v C 32. Najčastejšie spolupracujeme s ‚áčkom‘ a ‚béčkom‘, až 56 zborov je schopných vykonať zásah samostatne,“ uviedol. Kategorizáciu urobilo KR v zmysle zákona podľa úrovne materiálno-technického vybavenia, odbornej spôsobilosti členov a akcieschopnosti zborov. „Výjazdy zborov A sú do desať minút od vyhlásenia poplachu, zbory v kategórii B sa musia zísť do dvoch hodín a vyraziť do desiatich minút od príchodu členov,“ povedal Valkovič.

KR sa vlani podieľalo s ministerstvom vnútra a Prezídiom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR na posilnení vybavenia niektorých zborov. Podľa Daniela Šišku, vedúceho operačno-technického oddelenia KR, dostali DHZ v kraji do výpožičky na päť rokov 56 nových hasičských vozidiel Iveco Daily. „Vďaka nim vedia byť pri zásahoch plnohodnotnými pomocníkmi pre príslušníkov HaZZ,“ uviedol.

Z programu protipovodňových opatrení získali hasičskí dobrovoľníci aj 65 protipovodňových súprav, odovzdanie ďalších sa očakáva v nasledujúcom období. „K tomu sme DHZ posunuli 21 repasovaných cisternových automobilových striekačiek na podvozkoch Tatra 148 a 815, ktoré doteraz slúžili profesionálnym jednotkám,“ povedal Šiška.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM