Správy Správy

Trnavský arcibiskup Ján Orosch bude sláviť Veni Sancte pre všetky školy

Trnavský arcibiskup Ján Orosch bude sláviť spoločné Veni Sancte pre všetky školy, žiakov, pedagógov, rodičov zo sídelného biskupského mesta Trnava.

Ilustračný obrázok k článku Trnavský arcibiskup Ján Orosch bude sláviť Veni Sancte pre všetky školy
Zdroj: TASR

Spoločné Veni Sancte k začiatku nového školského roka 2016/2017 prebehne vo štvrtok 8. septembra v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa.

Podľa informácií hovorcu Arcibiskupského úradu v Trnave Dušana Kolenčíka chce tak nadviazať na prerušenú tradíciu. „Cirkevné školy v meste Trnava túto možnosť svojim žiakom poskytujú v riadnom procese vyučovania. So spoločným slávením Veni Sancte na sviatok Narodenia Panny Márie sa však myslí na všetky školy i ostatných bratov a sestry v Trnave,“ uviedol hovorca.

Veni Sancte je skrátená forma Veni Sancte Spiritus – Príď Duchu Svätý. Veriaci zvolávajú Ducha Svätého, ktorý je darcom múdrosti a rozumnosti, potrebných pri správnom štúdiu.

Na záver školského roka sa zasa bude viazať Te Deum na slávnosť Narodenia sv. Jána Krstiteľa, hlavného patróna Trnavskej arcidiecézy. „Už teraz oznamujeme, že najbližšie Te Deum sa bude sláviť v katedrále 24. júna 2017,“ dodal Kolenčík. Te Deum sú začiatočné slová latinského slávnostného hymnu na vyjadrenie vďaky Bohu.

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM