Rôzne

Trnavský Dom hudby? Odhalili v ňom pamätnú tabuľu Zoltánovi Kodályovi

V podbrání domu, kde prežil podstatnú časť života skladateľ Mikuláš Schneider Trnavský, odhalili pamätnú tabuľu jeho celoživotnému priateľovi, skladateľovi a etnomuzikológovi Zoltánovi Kodályovi.

Ilustračný obrázok k článku Trnavský Dom hudby? Odhalili v ňom pamätnú tabuľu Zoltánovi Kodályovi
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

A to pri príležitosti 135. výročia jeho narodenia a 50. výročia úmrtia. Oboch velikánov hudby spojilo štúdium na trnavskom gymnáziu a tiež na Uhorskej kráľovskej hudobnej akadémii.

Roky v Trnave

Zoltán Kodály (1882) strávil v Trnave roky 1892–2000, keďže jeho otec pracoval na železnici a bol do mesta prevelený ako prednosta stanice. Tu sa mladý Zoltán stretol s hudbou a intelektuálnym prostredím, ktoré ovplyvnili jeho neskorší osobný vývoj. Predtým aj potom žil v Galante a následne v Budapešti.

Na odhalení tabule, na ktorej stvárnil jej autor Miroslav Tomaška aj jeho portrét, sa zúčastnili zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja, Ministerstva kultúry SR, veľvyslanectva Maďarska na Slovensku, Rábsko-mošonsko-šopronskej a Komárňansko-ostrihomskej župy a ďalší hostia.

Hudbu tvoril aj zbieral

V prízemí Domu hudby, na ktorý sa dom M.Sch. Trnavského zmenil a ktorý je v správe Západoslovenského múzea, bola prezentovaná výstava o živote a diele Zoltána Kodálya zapožičaná z Vlastivedného múzea v Galante.

Kodály sa okrem tvorby a pedagogickej činnosti venoval aj zberateľstvu ľudovej hudby a začal s tým v okolí Galanty v roku 1905. Všetky diela Zoltána Kodálya vykazujú originálnu formu a obsah, tiež zaujímavú zmes štýlov západoeurópskej hudby, vrátane klasickej, latino-románskej, impresionistickej tradície s modernistickými prvkami. Odrážajú i hlboké znalosti a rešpekt k ľudovej hudbe v Maďarsku a v Maďarmi obývaných oblastiach Rumunska a Slovenska.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM