Dominika Handzušová Samospráva

Trnavský kraj prijal rozpočet na rok 2015: Podľa Mikuša je realistický a konzervatívny

Jednomyseľne a bez rozpravy v pléne prijali poslanci Trnavského samosprávneho kraja rozpočet pre najbližší rok. Čo všetko v rámci neho schválili?

Ilustračný obrázok k článku Trnavský kraj prijal rozpočet na rok 2015: Podľa Mikuša je realistický a konzervatívny
Zdroj: TASR

Rozpočet charakterizoval predseda kraja Tibor Mikuš ako realistický, konzervatívny, zakladajúci možnosť sociálno-ekonomického rastu pri efektívnom nakladaní s verejnými prostriedkami. Je plánovaný ako vyrovnaný, so sumou 130,6 milióna eur na strane príjmov aj výdavkov.

Stanovili priority

V rámci rozpočtu poslanci schválili aj vzatie úveru vo výške päť miliónov eur, zadĺženosť kraja ale zostane pod zákonom stanovenou hranicou. V rozpočte sú deklarované viaceré priority, ako pokračovanie v procese vysporiadania prevzatých záväzkov nemocníc v Galante a Dunajskej Strede, zabezpečenie plnenia úloh dlhovej služby či zveľaďovanie majetku začatím nových, prípadne pokračovaním v odložených investičných akciách.

Kam pôjdu peniaze?

Výdavky bežného rozpočtu na rok 2015 sú rozpočtované vo výške 107,6 milióna eur, čo predstavuje nárast vo výške 3,71 % oproti predpokladanej skutočnosti bežných výdavkov v roku 2014. Kultúra dostane 4,48 milióna eur, čo je o 5,62 % viac ako v roku 2014. Zdravot­níctvo dostane 2,8 milióna eur, školstvu pôjde 7,7 milióna eur. Na zabezpečenie služieb v autobusovej doprave vo verejnom záujme je na rok 2015 rozpočtovaná suma 15,3 milióna eur. Mikuš v tejto súvislosti upozornil, že ako následok bezplatnej prepravy vlakmi bude medziročný nárast nákladov vyšší, než sa predpokladalo. Kapitálové výdavky majú rozpočet 18,7 milióna eur, zahŕňajú rekonštrukciu a modernizáciu škôl, domovov sociálnych služieb, kultúrnych zariadení a ciest 2. a 3. triedy.

Dlh vzrastie

Celková suma dlhu Trnavského samosprávneho kraja k 1. januáru 2015 bude 45,98 milióna eur, čo predstavuje 42,5 % skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka. V prípade čerpania nového úveru vo výške 5 miliónov eur vzrastie zadlženosť na 47,1 %. Z toho vyplýva, že celková hodnota dlhu neprekročí zákonom povolenú hodnotu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM