Monika Hanigovská Rôzne

Trnavský Park Janka Kráľa ako sme ešte nevideli: VIZUALIZÁCIE víťazného návrhu

Mesto Trnava vybralo víťazný návrh obnovy Parku Janka Kráľa. Pozrite si všetky dostupné vizualizácie. Čo má mesto s návrhom v pláne ďalej?

Ilustračný obrázok k článku Trnavský Park Janka Kráľa ako sme ešte nevideli: VIZUALIZÁCIE víťazného návrhu
7
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Mesto Trnava vyhlásilo v decembri verejnú anonymnú kombinovanú krajinársko-architektonickú súťaž návrhov obnovy Parku Janka Kráľa, ktorý sa nachádza v juhozápadnej časti katastrálneho územia Trnava, medzi železničnou traťou a obytným územím Prednádražie a Špíglsál. Víťaz tejto súťaže už je známy.

Víťazný návrh

V priebehu súťaže mesto obdržalo osem návrhov, pričom porota ocenila všetky z nich. Podľa radnice však najviac upútal návrh z ateliéru Eugena Guldana, ktorý tak získal 1. cenu.

Pre našu redakciu poskytol hovorca mesta Pavol Tomašovič viac informácií ohľadom víťazného návrhu obnovy Parku Janka Kráľa.

„Túto súťaž sme vyhlásili z toho dôvodu, aby sme našli inšpiratívne návrhy, ako teda využiť celé územie danej lokality. To si vyžiadalo aby sme teda dosadili do poroty zástupcov mesta aj ľudí so širšej verejnosti… Porotu zjavne zaujal víťazný návrh. Samotnú realizáciu budeme samozrejme zvažovať a to aj z hľadiska toho, že táto lokalita je do určitej miery aj chránenou lokalitou. Po dohode s víťazom by sme zapracovali určité prvky, ktoré by boli vyhovujúce a zodpovedali by k riešeniu tohto územia. A taktiež by sme chceli najprv tieto návrhy prediskutovať s obyvateľmi tejto mestskej časti, či teda budú súhlasiť s niektorými reálnymi zmenami,“ vyjadril sa hovorca mesta Trnava.

Zdroj: Mesto Trnava

Čo vraví porota?

Porota zhodnotila samotného víťaza návrhu v dokumente, ktorý je verejne prístupný na webe mesta. Návrh podľa vlastných slov splnil podmienky obstarávateľa. A ako ďalej v dokumente stojí, je veľmi vyrovnaný vo vyváženosti riešenia vo všetkých funkčných častiach parku.

Porota ďalej ocenila dobrú spracovanú reálnosť a realizovateľnosť riešenia. Podľa slov hodnotiacich je koncepcia návrhu pružná s bezkolízne riešenou cyklo-dopravou a dobre reaguje na napojenie pešej prevádzky parku.

Porota súčasne odporučila víťaznému návrhu prehodnotiť návrh v prospech posilnenia nástupu predstaničného priestoru. A taktiež podľa ich slov citlivo posilniť vodné prvky v území a taktiež posilniť aleje popri hlavnom chodníku.

FOTO:  Revitalizácia Parku Janka Kráľa očami víťazného návrhu
7
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM