Monika Hanigovská Rôzne

Trnavu zasiahol nový ošiaľ: Čo to ľudia robia v meste s mobilmi?

Trnavu zasiahol nový ošiaľ. Postupne mu prepadáva čoraz viac ľudí. Čo to v našom meste robia s mobilnými telefónmi?

Ilustračný obrázok k článku Trnavu zasiahol nový ošiaľ: Čo to ľudia robia v meste s mobilmi?
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Aj Trnavu už zasiahla nová mánia v podobe hľadania pokémonov. Mladým s mobilmi v ruke začal virtuálny svet presahovať do reálneho priestoru.

Ošiaľ aj v našom meste

Pokémon GO je mobilná hra, ktorú si môžete stiahnuť do svojho telefónu. Sprístupnená bola síce len pred niekoľkými dňami, no už za krátky čas vyvolala celosvetový ošiaľ. O čo vlastne ide? Hlavný cieľ aplikácie spočíva v chytaní pokémonov. Táto hra uchvátila hlavne mladšie ročníky, ktoré sa takýmto spôsobom vrátia do svojho detstva, kedy presne práve kreslená rozprávka Pokémon bola svetovým hitom.

Každý hráč sa stáva trénerom pokémonov. Jeho cieľom je pochytať čo najviac malých vrtkých potvoriek. Úloha vyžaduje trpezlivosť, ostražitosť a istú dávku stratégie. „Každý deň idem z dediny do Trnavy ráno o 4.00 a naspať o 9.00, aby som prebral modrému tímu gymy a išiel si pre dennú odmenu v podobe herných peňazí a nových pokémonov," vysvetľuje Rastislav, ktorý býva v Opoji, kúsok od Trnavy. Vie, že rozširujúca herná základňa leží v Trnave. Ľudia lovia aj v nočné hodiny, niekedy aj v tie neskoré. „Žiadna hodina nie je šialená, keď hráš pokémonov,“ vraví Trnavčanka Juli.

Dokáže spájať ľudí

Sociálne skupiny sa začínajú prebúdzať. Tá trnavská nabaľuje stále nových hráčov. Tréneri sa tak navzájom vyzývajú, počúvajú, hľadajú a bojujú, či hecujú. Na to, aby boli úspešní, musia opustiť priestor svojich bytov a domov. Okrem stálych partičiek nadväzujú sa nové priateľstva a úroveň spoznávania sa zvyšuje, pretože interaktívna hra dobrovoľne núti spoznávať konkurenciu.

„My sme včera o cca 2.00 – 4. 00 ráno pri partizánoch počúvali chalana, čo sedel v aute a chytal,“ rozpráva Maťo. Keby však hra nemala prepracovanie, myšlienku a stále vyvíjajúci sa dej, nemala by podľa jej priaznivcov toľko fanúšikov. „Na hre ma baví tá rivalita medzi tímami, hľadanie vzácnych pokémonov, liahnutie vajíčok je veľmi zaujímavo spracované, štatistiky, že nechodím ako blbec bez toho, aby som vedel koľko, kedy čo a ako, stretávanie ľudí z 90-tych rokov,“ opätovne sa k slovu prihlásil Rastislav.

Hra je natoľko obľúbená, že prekračuje aj slovenské hranice. Vie o tom i mladá sympatická Lucia, ktorá pokemóna hľadala na trajekte „V strede mora. Chytila som ho. Spadla mi hra. Chcela som plávať za ním.“ Nastávajú však aj vtipné príhody. „Na diaľnici mi skáču do auta stále, asi sa im páči voziť sa,“ prezradil nám na záver Trnavčan Jari.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Skúšali ste už hrať Pokemon Go?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM