Dominika Handzušová Rôzne

Týždeň s výnimočným mysliteľom: Trnavskú univerzitu navštívi Ernest Sosa

Aj tento akademický rok začal na Trnavskej univerzite sériou prednášok svetovo významného mysliteľa. Pozvanie Filozofickej fakulty prijal Ernest Sosa z Rutgerskej univerzity v New Yorku.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň s výnimočným mysliteľom: Trnavskú univerzitu navštívi Ernest Sosa
Foto: Dominika Handzušová

Verejné prednášky určené študentom a širšej odbornej verejnosti budú na pôde školy prebiehať od 29. septembra do 3. októbra.

Odborný dialóg

„Fakulta pripravuje na začiatok roka stretnutie s významnými osobnosťami. Vlani v októbri bol v Trnave na prednáškovom turné jeden z najvýznamnejších analytických filozofov súčasnosti Timothy Williamson z oxfordskej New College,“ informoval Andrej Démuth z katedry filozofie Filozofickej fakulty. Externí záujemcovia o prednášky by si z kapacitných dôvodov mali zarezervovať miesto cez filozof@truni.sk.

„Cieľom projektu Zvyšovanie kvality Trnavskej univerzity je poskytnúť študentom možnosť zúčastňovať sa prednášok uznávaných zahraničných odborníkov z rozličných oblastí filozofického výskumu a zároveň obohatiť náš univerzitný priestor odborného dialógu. Jadro podujatia tvorí cyklus prednášok v rámci študijného programu Filozofia a Kognitívne štúdiá. Jeho súčasťou sú tiež celofakultné či celouniverzitné prednášky, neformálne diskusné stretnutia a workshopy,“ uviedol Démuth.

Ernest Sosa

Ernest Sosa patrí medzi najvýznamnejších analytických filozofov a epistemológov súčasnosti. Vo svojej vedeckej práci sa venuje epistemológii, metafyzike, novovekej filozofii a filozofii mysle. ***„Je autorom viacerých kníh, nositeľom významných ocenení, bývalým prezidentom Americkej filozofickej asociácie a členom Americkej akadémie umení a vied a takisto hlavným editorom niekoľkých filozofických časopisov. Ako hosťujúci profesor pôsobil napríklad na univerzitách v Harvardskej univerzite, univerzitách v Oxforde, Princetone, Austrálii i Salamanke,“ dodal Démuth.

Program prednášok v Trnave

  • Descartes's e­pistemology (29. september 10:20–12:50 hod.)
  • The Gettier Problem, Experimental Philosophy, and Situationism (30. september 10:20–12:50 hod.)
  • Judgment and Agency (30. september 14:40–16:40 hod.)
  • A Better Virtue Epistemology (1. október 13:00–16:00 hod.)
  • Competence and Character (2. október 10:20–12:50 hod.)
  • Philosophy at Rutgers University (2. október 14:00–16:00 hod.)
  • Knowledge and Action (3. október 10:20–12:50 hod.)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM