Dominika Handzušová Samospráva

Účasť voličov v komunálkach v našom obvode? Táto dedinka sa stala volebným rekordérom!

Komunálne voľby 2014 pritiahli v Trnave len 33,29 % z celkového počtu voličov, čo je o dosť menej ako je celoslovenský priemer. Pozreli sme sa na štatistiky v celom našom volebnom obvode a prinášame vám niekoľko zaujímavých zistení...

Ilustračný obrázok k článku Účasť voličov v komunálkach v našom obvode? Táto dedinka sa stala volebným rekordérom!
Zdroj: TASR

V prvom rade je potrebné uviesť dve čísla. 48,34 % predstavuje celoslovenský priemer a 46,44 % je priemerná účasť vo volebnom obvode Trnava, do ktorého patria okrem trnavského aj okresy Leopoldov a Hlohovec.

Najvyššiu volebnú účasť v rámci celého nášho obvodu zaznamenali v obci Radošovce v trnavskom okrese, kde k urnám prišlo až 86,39 % (292 z 338) voličov. Práve táto dedinka sa tak stala volebným rekordérom v rámci celého nášho volebného obvodu. A že rozhoduje každý hlas tam ukázali výsledky: víťaz Miroslav Remenár totiž predbehol druhého Vladimíra Polakoviča o 25 hlasov. Príkladnú účasť dosiahli aj v obciach Tekoľdany (80,00 %) či Tepličky (78,65 %).

Poďme teraz na opačný koniec našej pomyselnej tabuľky. Tu by sa umiestnila obec Dolné Dubové (31,95 %). Má to však malú zápletku. V tejto obci totiž nevolili starostu, ale len poslancov. To mohlo množstvo občanov od volieb odradiť. Podobne sú na tom Vlčkovce (32,81 %), či Bohdanovce nad Trnavou (33,68), kde si starostu volili z jediného kandidáta. Ak by sme ich z rebríčka vynechali, na úplne poslednom mieste by skončila práve Trnava (33,29 %).

Zdroj: Štatistický úrad SR

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM